Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 24 maart 2009

Leiden op de kaart bij een Japans miljoenenpubliek

In het kader van de 400 jaar handelsrelatie tussen Nederland en Japan staat Leiden in 2009 in het teken van Japan@Leiden. De Leidse culturele instellingen hebben de handen ineen geslagen met als resultaat een uitnodigend en inspirerend jaarprogramma. Hoe kan het ook anders: Leiden heeft de grootste Japancollectie van Nederland. Ook de Japanse pers is dit niet ontgaan en daarom brengen Japanse journalisten op zeven en acht april een bezoek aan Leiden. De persdelegatie bestaat uit journalisten van vijf grote landelijk dag- en weekbladen. Yomiuri Newspaper, met een oplage van tien miljoen (!) de grootste krant van Japan, behoort ook tot dit gezelschap. Gezamenlijk maken de journalisten een vijfdaagse tour door Nederland, waarvan zij twee dagen (zeven en acht april) in Leiden doorbrengen.

De journalisten gaan door de Haarlemmerstraat fietsen en zullen overweldigd worden door de gigantische vlaggen in het Japanse thema, die vanaf dan de winkelstraat overspannen. Natuurlijk kan hét paaltje van de Keizer niet ontbreken. Na het bezoek van de Keizer aan Leiden in 2000 is dit paaltje uitgegroeid tot een heuse attractie voor Japanse toeristen.

Verder laten we de journalisten en daarmee ook het Japanse publiek kennis maken met Leiden en de bijzondere relatie die de stad met Japan heeft. De groep brengt een bezoek aan het SieboldHuis, Museum Volkenkunde, Naturalis en Hortus botanicus Leiden waar zij kennis maken met de bijzondere collectie van Von Siebold. Ook Universiteit Leiden, waar de enige opleiding Japanologie van Nederland zit, is in het programma opgenomen.

Japan@Leiden streeft ernaar om de stad structureel op de kaart te zetten bij Japanse toeristen. Het programma van Japan@Leiden biedt hier een goede gelegenheid voor, maar ook na 2009 blijft Japan goed zichtbaar in Leiden door de bijzondere Japanse collecties die zich hier bevinden.

Het volledige programma van Japan@Leiden vindt u op www.japanleiden.nl



Ingezonden persbericht