Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees parlement wil veiligheid cosmetica verhogen (24/03/09)

Het Europees Parlement keurde vandaag met een overweldigende meerderheid de herziening van de cosmeticawetgeving goed (633 voor, 29 tegen, 11 onthoudingen). Met deze geactualiseerde regels beoogt het Parlement de veiligheid van cosmetische producten te verhogen, juridische onduidelijkheden weg te werken en afwijkingen in de nationale omzettingsregels te vermijden.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt het resultaat: "De nieuwe tekst betekent een serieuze stap vooruit voor de consument, zowel op vlak van veiligheid als informatie: zo worden minimumstandaarden voor de risico-evaluatie van producten voorop gesteld onder andere voor nanomaterialen* en voor stoffen die als kankerverwekkend, mutageen of giftig voor de voortplanting (CMR) zijn ingedeeld. Daarnaast wordt duidelijker bepaald welke informatie op het etiket moet verschijnen. Zo komen er strengere regels voor stoffen die allergieën kunnen veroorzaken en mogen "claims"* enkel worden gemaakt indien ze ook feitelijk kunnen worden gecontroleerd."

Brepoels benadrukt dat ook producenten wel zullen varen bij de nieuwe wetgeving: "De bestaande onzekerheden worden weggewerkt door een doorgedreven vereenvoudiging en een pakket wettelijk vastgelegde definities. De bestaande cosmeticarichtlijn werd in de afgelopen dertig jaar niet minder dan 55 keer gewijzigd. Bovendien worden implementatieverschillen tussen de lidstaten vermeden door te kiezen voor een verordening, gezien in dat geval omzetting in nationale wetgeving overbodig is."

Ten slotte zet het Parlement de verantwoordelijkheid van de lidstaten in de verf: zij moeten zorgen voor een doelmatige marktcontrole. Het productinformatiedossier moet hen hierbij helpen.

Ter info:

* Nanomaterialen: volgens ramingen bevatten ongeveer 5% van de cosmetische producten nanopartikels. Nanomaterialen bezitten bijzondere kenmerken, gezien hun kleine afmetingen, die zowel positief kunnen zijn als tegelijkertijd nieuwe risico"s kunnen inhouden. Er wordt niet alleen voorzien in een specifieke veiligheidsbeoordeling maar tevens in een overgangsperiode zodat een verbod op of wijziging van gebruik kan worden opgelegd bij negatieve evaluatie voor de gezondheid.

* Claims: alleen de kenmerken die het cosmetisch product werkelijk bezit, kunnen worden gebruikt voor reclame en voor etikettering van het product. Geen misleidende of valse beweringen mogen worden gehanteerd, integendeel, enkel kenmerken die gestaafd worden in het productinformatiedossier zijn toegelaten.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Volksgezondheid en Milieu

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu