Gemeente Breda

International Film Festival Breda

Klik hier voor vergroting.

Woensdag 25 tot en met zondag 29 maart 2009 vindt in Breda de eerste editie van een nieuw internationaal filmfestival plaats. Het festival richt zich op film en beeldcultuur waarmee het festival een unieke plaats in het Nederlandse festivalaanbod inneemt.

Leo Hannewijk, bekend van werkzaamheden voor o.a. Film by the Sea, Movies that Matter en Lantaren / Venster in Rotterdam, organiseert de eerste editie Er wordt samenwerking gezocht met onder meer het kunstvakonderwijs (Sint Joost, NHTV-gaming), Breda Photo en het Graphic Design Festival. Locaties van het festival zijn: het nieuwe MustSee theater en Poppodium Mezz. Later worden daar ook Chassé Cinema en het Grand Theater aan toegevoegd.

Het festival zal ieder jaar een internationaal bekende kunstenaar of filmmaker die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkelingen van beeldcultuur uitnodigen een selectie te presenteren van zijn of haar favoriete films. Fotograaf / filmmaker Anton Corbijn is tijdens de eerste editie gastprogrammeur. Naast vertoning van een selectie van zijn favoriete films wordt tijdens het filmfestival in maart een tentoonstelling ingericht met fotos van zijn prijswinnende film Control (2007).

Motivatie

Wilbert Willems, cultuurwethouder van Breda: We willen binnen ons cultuurbeleid vooral beeldcultuur ondersteunen zoals ook gebeurt met Breda Photo, het Graphic Design Festival en het Graphic Design Museum Breda. Breda beoogt binnen Europa een creatief kruispunt te worden en wil graag een platform bieden voor vakgenoten op het gebied van film- en beeldcultuur. Een belangrijk onderdeel van deze visie is ook een beeldbepalend jaarlijks internationaal filmfestival. Tijdens de eerste editie van het festival is het streven om 10.000 bezoekers te trekken. Op termijn moet dit evenement uitgroeien tot een negen dagen durend festival met een bezoekersaantal van minimaal 40.000.

Het festival focust zich op de ontwikkelingen en de vernieuwingsdrang van de cinema als antwoord op de veranderingen binnen de beeldcultuur. Deze nieuwe ontwikkelingen en vernieuwingen worden vooral gevonden aan de randen van de cinema en in een verbinding met muziek, televisie, performances, games en andere nieuwe media. Tevens zal het festival een actueel internationaal aanbod van kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke films presenteren waarbij de nadruk ligt op vernieuwende Europese producties waarin makers nieuwe vormen van beeldcultuur onderzoeken.

De voornemens van zowel de festivalorganisatie als het Bredase gemeentebestuur zijn ambitieus en passen binnen het streven om Brabant Stad voor te dragen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

Organisatie

Leo Hannewijk heeft een team samengesteld met ervaren krachten en jonge programmeurs die hun sporen reeds hebben verdiend op het gebied van manifestaties rond beeldcultuur. Zo maken Marijke de Bie (voorheen Teek Festival Breda), Leon van Rooij (Playground Tilburg), Olga Minken (Futura+) en Dorien Eggink (IdeeFixe Breda) deel uit van het team dat een Beeldenroute met presentaties van vooraanstaande beeldkunstenaars zal organiseren in de binnenstad van Breda.

De festivalorganisatie vestigt zich tijdelijk in het Blushuis aan de Reduitlaan 33 in Breda tot, waarschijnlijk begin 2009, definitieve huisvesting betrokken kan worden.

De voorlopige Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit: Els van Strien-Willems (zelfstandig adviseur), Rene Hollaers (boekhandel Van Kemenade en Hollaers ) en Igno Sutorius (Deken van de Orde der Advocaten van het arrondissement Breda). In december moet de Raad voltallig zijn. Met kandidaten vinden momenteel gesprekken plaats.

Het filmfestival wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, de Gemeente Breda, diverse fondsen, sponsorbijdragen en recette uit kaartverkoop. De begroting bedraagt voor het eerste jaar 780.000. De bijdrage van gemeente en provincie bedraagt in de beginjaren van het festival 60% van de begroting, maar naarmate de eigen inkomsten in de komende jaren toenemen, zal deze ca 40% bedragen.

Breda, 7 november 2008

Te downloaden:

* plan van aanpak filmfestival.pdf