Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | Maart

* | Oefening op gaslocatie De Tike

Oefening op gaslocatie De Tike

Woensdag 25 maart is er een oefening op de gaswinlocatie van Vermilion Oil aan de Tikewei/ Susterwei/Doktersheide.

In verband met deze oefening wordt de weg afgesloten. De oefening is opgezet door Vermilion Oil, de Smallingerlandse brandweer doet de eerste acties en geeft het daarna over aan specialisten van de NAM die met zeer groot materieel ter plaatse komen.

Wat gaat er precies gebeuren?
Om 9.00 uur vindt tijdens onderhoudswerkzaamheden een zg. blow-out plaats, met als gevolg (oefen)brand en een aantal (oefen)gewonden. De brandweer van Smallingerland bouwt een slangleiding op vanaf het openwater aan de Doktersheide naar de gaslocatie aan de Tikewei, maar dan wordt duidelijk dat er zwaarder materieel nodig is om de situatie onder controle te krijgen.
In overleg met de officier van dienst zal Vermilion oil het groot watertransport calamiteiten team waarschuwen. Deze zullen naast de slangleiding van de brandweer een tweede grote slangleiding leggen en de bestrijding van de calamiteit ondersteunen. Dat is het eigenlijk doel van de oefening: kijken of men met dit groot materieel op zo'n kleine locatie kan komen.

Vanwege het groot watertransport en de trucks die dit vervoeren is de weg afgesloten.
Om ongeveer 10.30 uur zal de NAM het van de brandweer overnemen. Einde van de oefening is rond 11.15 uur, maar de weg blijft tijdens het opruimen afgesloten en dat duurt zeker enige uren.

Tijdens de oefening kan er geen publiek worden toegelaten vanwege de smalle weg. Er is ook geen mogelijkheid om te parkeren. De buurt is op de hoogte gesteld. Met de enkele aanwonenden langs de route zijn afspraken gemaakt over bereikbaarheid.