Gemeente Hilversum

Lezing ´De kruiswegstaties van Aad de Haas´

25 maart 2009

Op 25 maart 2009 om 20.00 geeft mevr. Doris Hötte, conservator van het museum de Lakenhal in Leiden, een lezing over de controversiële kruiswegstatie in de Sint Cunibertuskerk in het Limburgse Wahlwiller, gemaakt door Aad de Haas (1920-1972). De lezing wordt gehouden in `de Akker' aan het Melkpad 14A in Hilversum.

Kruiswegstaties, wat zijn dat? Een soort spoorwegovergangen? Nee, maar kruiswegstaties passen wel perfect in het boekje ´Intercity bestemming Pasen´. Want met Pasen hebben zij juist alles te maken. En ook met een traject. Namelijk het traject dat Jezus aflegde in de dagen voor zijn dood tot en met zijn verrijzenis. En dat deel van de geschiedenis rond Jezus is vanzelfsprekend door de eeuwen heen een enorme inspiratiebron geweest voor kunstenaars. Aad de Haas (1920-1972) was één van hen.

De Haas schilderde 16 staties voor de Sint Cunibertuskerk in het Limburgse Wahlwiller. En die moesten er op last van het Vaticaan op Goede Vrijdag 1949 uit. Aad de Haas heeft de kunstwerken zelf de kerk uitgedragen. Waarom moesten de kunstwerken van het Vaticaan worden verwijderd? Hoe zien de schilderijen eruit, wat is er in Roomse ogen zo aanstootgevend aan? Wat voor mens was Aad de Haas? Waarom werden zijn kruiswegstaties 9 jaar na zijn dood weer teruggehangen? Genoeg stof voor een boeiende lezing, zeker als die wordt gegeven door Doris Hötte.

Hötte is conservator van het Leids museum de Lakenhal, en is ook lid van de Oud-Katholieke Kerk. Zij staat daarom objectief tegenover het fenomeen kruiswegstaties omdat die in de Oud-Katholieke traditie niet zo gangbaar zijn. Hötte vertelt een verhaal dat bij Pasen past. Want ook in het leven van Aad de Haas was er sprake van verkondiging, sterven en wederopstanding.

Datum: 25 maart 2009.
Aanvangstijd:20.00 uur.
Locatie: `de Akker', Melkpad 14A, Hilversum.