Gemeente Bussum

Programma Puk & Ko en Ik & Ko

Op woensdag 25 maart 2009 vindt de feestelijke certificering plaats voor leidsters en leerkrachten die deelgenomen hebben aan de invoering van Puk & Ko en Ik & Ko. Dit is een programma voor meertalige groepen kleine kinderen. Het betreft de leerkrachten en leidsters van twee scholen en drie peuterspeelzalen in Bussum: De Zonnewijzer, Michiel de Ruyterschool, de Zonnetjes, de Ruytertjes en Kiekeboe. De leerkrachten en leidsters hebben fors geïnvesteerd in de implementatie van het programma, begeleid door de onderwijsbegeleidingsdienst Eduniek. Gedurende anderhalf jaar volgden zij trainingen en voerden zij praktijkopdrachten uit, waarbij het accent lag op de interactie met de kinderen. Door deze scholing zijn de leerkrachten en leidsters in staat het programma goed uit te voeren en aan de optimale onderwijskansen voor de kinderen bij te dragen. De gemeente Bussum heeft het project gefinancierd vanuit de rijksgelden VVE (Voor -en Vroegschoolse Educatie)

Taalvaardigheid en woordenschat

Behalve Kiekeboe zijn dat de scholen en speelzalen die het nieuwe schooljaar hun intrek nemen in de Brede School. Het programma is bedoeld voor meertalige groepen in de peuterspeelzaal en de groepen één en twee van het basisonderwijs. Het hoofddoel is het vergroten van de Nederlandse taalvaardigheid en het uitbreiden van de woordenschat. Een taalachterstand kan uitmonden in een totale onderwijsachterstand. Willen kinderen optimaal van het onderwijs kunnen profiteren, dan dient een taalachterstand te worden voorkomen door het vroegtijdig stimuleren van de taalvaardigheid.

Poppen

Het programma speelt in op verschillende ontwikkelingsstadia van het kind. Naast taalvaardigheid komen gecijferdheid en de sociaalcommunicatieve ontwikkeling aan bod. Dit gebeurt in interactie met de leerkrachten, leidsters en de kinderen terwijl ze spelen, knutselen, bewegen en ontdekken. Allemaal binnen de context van aansprekende thema's, waarin de poppen Puk en Ko een belangrijke rol spelen. Op 25 maart wordt het project feestelijk afgesloten in het gemeentehuis te Bussum.