Gemeente Alkmaar


Officiële start baggerwerkzaamheden Alkmaar-Centrum

Datum: woensdag 25 maart

Tijd: 13.30 uur - 16.30 uur

Plaats: Proeflokaal De Boom, Houttil 1 te Alkmaar

Op woensdag 25 maart wordt het officiële startschot gegeven voor de baggerwerkzaamheden in Alkmaar. De starthandeling wordt verricht door de vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen: Simon Binnendijk (wethouder gemeente Alkmaar), Bart Heller (gedeputeerde provincie Noord-Holland) en Rob Veenman (hoogheemraad Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier).

U bent van harte welkom aanwezig te zijn.

Programma

13.30 uur Ontvangst in Proeflokaal De Boom - Houttil 1

14.00 uur Introductie door Simon Binnendijk, wethouder gemeente Alkmaar

14.20 uur Verzamelen aan de kade

14.30 uur Starthandeling

14.45 uur Rondvaart*

15.45 uur Afsluiting in Proeflokaal De Boom

16.30 uur Einde programma


* Rondvaart kan alleen plaatsvinden als het weer het toelaat.

Samen werken aan een schone waterbodem in Alkmaar - Centrum Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar baggeren een fors aantal wateren in Alkmaar-Centrum. Het gaat om de Singelgracht, de grachten nabij het Waagplein, de Hoevervaart, de Hoornse vaart en het Alkmaarse deel van het Noordhollandsch Kanaal. De meeste bagger is op deze plaatsen in meer of mindere mate vervuild. Het slib wordt weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op de juiste diepte te brengen en de doorstroming en doorvaarbaarheid van het water te verbeteren. Ook komt de grote schoonmaakbeurt van de sloten, grachten en vaarten de waterkwaliteit ten goede. De werkzaamheden duren in totaal ongeveer anderhalf jaar.

De provincie en hoogheemraadschap beheren het meeste water in Alkmaar en zijn zodoende verantwoordelijk voor de baggerwerkzaamheden. De gemeente is bij het project betrokken vanwege de inbreng van lokale kennis. Deze samenwerking tussen gemeente, provincie en waterschap bij de aanbesteding en uitvoering van baggerwerkzaamheden is uniek in Nederland. Het levert niet alleen prijstechnische voordelen op; door gezamenlijk te baggeren wordt ook voorkomen dat net gebaggerde sloten weer volstromen met (vervuild) bagger uit ander water. Het zorgvuldig op elkaar afstemmen van de baggerwerkzaamheden, beperkt daarnaast de overlast voor de inwoners van Alkmaar.

23 maart 2009