VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 24 maart
2009/021/DB

Onderzoek en behandeling revalidatie patiënt met hersenletsel schiet tekort

Bij de behandeling van patiënten met hersenletsel wordt te weinig geselecteerd op wie wel en wie niet in aanmerking moet komen voor een bewuste therapie. De evaluatie van behandelingen schiet te kort doordat niet duidelijk is wat patiënten precies leren bij het terugwinnen van hun vaardigheden. Prof. dr. Gert Kwakkel pleit in zijn oratie op 25 maart daarom voor meer samenwerking tussen onderzoekers uit de basale wetenschap (prekliniek) en die aan het bed (kliniek). Kwakkel is benoemd tot hoogleraar neurorevalidatie bij VU medisch centrum.

Behandelrichtlijnen die voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek bieden hulpverleners in de gezondheidszorg momenteel te weinig specifieke informatie. Het blijkt lastig de meest geschikte therapie te bepalen voor patiënten die lijden aan een neurologische aandoening. Bovendien is er sprake van een wildgroei aan meetinstrumenten en evaluatiemethoden waardoor resultaten uit goed onderzoek vaak niet vergelijkbaar zijn. Volgens Kwakkel dient toekomstig onderzoek gericht te zijn op het beter begrijpen van wat er wordt gemeten en wat patiënten precies leren tijdens het revalidatieproces. Hiervoor zal de bestaande kloof tussen prekliniek en kliniek moeten worden overbrugd.

Neurorevalidatie betreft het behandelen en onderzoeken van patiënten met een hersenaandoening zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose (MS). In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan deze ziekten. Met therapie wordt gewerkt aan het verbeteren van het dagelijks functioneren zodat patiënten weer kunnen meedoen in de samenleving en hun kwaliteit van leven wordt vergroot. Bekend is dat zowel de intensiteit en functionaliteit waarmee geoefend wordt de belangrijkste factoren zijn die de meerwaarde van neurorevalidatie bepalen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat het intensief, functioneel oefenen de hersenen aanzetten tot de vorming van nieuwe neurale netwerken.

Noot voor de redactie:
Prof. dr. Gert Kwakkel spreekt zijn inaugurele rede 'Uitzicht op inzicht' uit op woensdag 25 maart om 15.45 uur in de aula van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Dyske Beelen, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (