Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
24 maart 2009

Museon startpunt Wandelen voor Water in Den Haag
Tientallen organisaties en duizenden scholieren in actie voor Simavi

Op woensdag 25 maart 2009 ervaren duizenden Nederlandse leerlingen uit groep 7 en 8 tijdens de sponsorloop 'Wandelen voor Water' wat hun leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken: kilometers lopen met zware emmers drinkwater.

Verspreid over acht wandelroutes in Nederland hopen 76 scholen (3.578 leerlingen) samen met Simavi een groot geldbedrag op te halen voor een waterproject in Kenia. In Den Haag wandelen in totaal 310 leerlingen mee van Lycée Vincent van Gogh (Den Haag), Nutshage (Den Haag), Montessorischool Houtwijk (Den Haag), De Klipper (Berkel & Rodenrijs), Nutsbasisschool Woonstede (Den Haag) en Islamitische Basisschool Al Qoeba (Den Haag). De leerlingen wandelen zes kilometer met zes liter water op hun rug.

Moeders zijn belangrijk
Rolien Sasse, directeur van Simavi: "In Nederland stroomt veilig water zo uit de kraan. We gebruiken per dag zo'n 120 liter. In de landen waar wij werken wordt ongeveer 80% van alle ziekten veroorzaakt door vervuild water en slechte hygiëne. Wij leren moeders hoe zij aan schoon drinkwater kunnen komen en hoe belangrijk goede hygiëne is. Zij geven deze kennis op hun beurt door aan hun familie." Simavi richt zich in haar projecten vooral op moeders, omdat zij een belangrijke rol spelen in de gezondheid van hun kinderen en familieleden. Het verbeteren van de gezondheid van mensen in ontwikkelingslanden begint bij gezonde en zelfbewuste moeders.

Belang schoon drinkwater
Wandelen voor Water, een initiatief van Aqua for All, wil Nederlandse scholieren bewust maken van het belang van schoon drinkwater voor iedereen. Zij verzorgen daarom rondom het evenement ook gastlessen op de scholen over water in Nederland en water in ontwikkelingslanden. De kinderen leveren een concrete bijdrage door zich per gelopen kilometer te laten sponsoren. De landelijke aftrap vindt plaats in Enkhuizen. Naast Enkhuizen en Den Haag wordt er ook in andere delen van Nederland gelopen: Castricum, Heemskerk, Overveen, Hoofddorp, Assen en Dordrecht. Op de wandellocatie in Den Haag werkt Simavi samen met Duinwaterbedrijf Zuid-Holland (DZH) en het Museon (startpunt).

Waar lopen de kinderen voor?
Dit jaar lopen de leerlingen en hun leerkrachten voor een driejarig water- en sanitatieproject in het westen van Kenia. Het project wordt uitgevoerd in 55 dorpen en op 10 scholen in de districten Nandi North en Bungoma. Doel van het project is onder andere de constructie van 10 watertanks, 40 latrines en 10 wasruimten op de scholen en het beschermen van 45 natuurlijke bronnen in de verschillende dorpen. Met dit project helpt Simavi maar liefst 34.500 mensen in Kenia aan schoon drinkwater en wc's, waaronder 13.500 kinderen.

Museon en Duinwaterbedrijf werken samen in nieuwe expositie over water Dit jaar opent het Museon de dynamische tentoonstelling Levenswater, waarin het belang van water en de problemen rond de verdeling van schoon water aandacht krijgt. Op interactieve wijze leert de bezoeker hoe water verdeeld kan worden tussen verschillende soorten gebruikers en welke consequenties dit heeft. Daarnaast komen onderwerpen als het effect van drinkwater op het menselijk lichaam, het belang van goede sanitaire voorzieningen en hygiëne aan de orde. Het Museon is voor deze tentoonstelling een samenwerking van meerdere jaren aangegaan met Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. Naast financiële steun profiteert het Museon ook van de actuele kennis van het Duinwaterbedrijf over drinkwater.

VN-stad Den Haag
De Verenigde Naties heeft veilig drinkwater als één van de acht millenniumdoelstellingen bestempeld. Voor Den Haag als VN-stad zou het mooi zijn als Wandelen voor Water kan uitgroeien tot een traditie binnen de stadsgrenzen.