Internationale bestseller vertaald in eenvoudig Nederlands

24/03/2009 12:58

Stichting Lezen & Schrijven

Het beroemde boek 'De Voorlezer' van Bernhard Schlink wordt ook toegankelijk voor de anderhalf miljoen volwassen Nederlanders die veel moeite hebben met lezen en schrijven. Woensdag 25 maart 2009, voorafgaand aan de première van de gelijknamige film 'The Reader', zal H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de eerste Leeslichtversie van deze internationale bestseller overhandigen aan twee ex-laaggeletterden. Op deze datum start ook de zogenoemde Leeslichtmaand waarin naast 'De Voorlezer' nog drie bijzondere boeken in eenvoudig Nederlands verschijnen waaronder een bekende thriller en een kookboek van Catherine Keyl.

Leeslicht

Leeslicht is een serie boeken in eenvoudig Nederlands en is ontwikkeld voor de anderhalf miljoen laaggeletterden die Nederland telt. Deze mensen hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat zij niet kunnen meekomen in de maatschappij. Met Leeslicht wil Stichting Lezen & Schrijven het lezen van boeken voor hen aantrekkelijker en leuker maken. In samenwerking met uitgeverij Eenvoudig Communiceren is inmiddels de vierde reeks tot stand gekomen.

De Voorlezer - Bernhard Schlink

Op woensdag 25 maart 2009 gaat de speelfilm 'The Reader' in première tijdens het International Film Festival in Breda. De film is gebaseerd op het beroemde boek 'De Voorlezer' van Bernhard Schlink, de eerste Europese roman die de nummer een positie op de New York Times Bestseller List heeft bereikt. Auteur Marian Hoefnagel heeft het boek herverteld in eenvoudig Nederlands voor de serie Leeslicht. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Duitse scholier Michael Berg die een geheime gepassioneerde relatie krijgt met de twee keer zo oude tramconductrice Hanna. Michael ontdekt dat Hanna het heerlijk vindt om te worden voorgelezen en het ene na het andere boek wordt voorgelezen. Totdat Hanna op een dag verdwijnt. Acht jaar later komen de twee elkaar in een hele andere setting tegen en komt Michael achter het geheim dat Hanna al jaren met zich meedraagt.

Mijn favoriete recept - Catherine Keyl

Op dinsdagmorgen 31 maart 2009 presenteert Catherine Keyl, presentatrice, haar Leeslichtboek 'Mijn favoriete recept' in sterrenrestaurant Le Garage van Joop Braakhekke. 'Mijn favoriete recept' biedt letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken bij bekende Nederlanders. Catherine Keyl interviewt hen over hun eetgewoonten en favoriete recept. Een van de recepten zal zij op 31 maart samen met topkok Joop Braakhekke en verschillende (ex)laaggeletterden bereiden in de keuken van restaurant Le Garage in Amsterdam. De kookworkshop en boekpresentatie vinden plaats van 11.00 tot 13.00 uur.

Blauw Water - Simone van der Vlugt

Met de hervertelling van de top tien thriller 'Blauw water' van Simone van der Vlugt in eenvoudig Nederlands, heeft de serie Leeslicht een primeur. Met 200.000 verkochte exemplaren was dit de populairste thriller van 2008. Half april verschijnt de eenvoudige versie in de serie Leeslicht. Het boek gaat over een ontsnapte tbs-er die een moeder en

dochter gijzelt.

Ik staar maar te staren - reacties op Annie M.G. Schmidt

De teksten van Annie M.G. Schmidt zijn tijdloos en spreken iedereen aan, ook mensen die moeite hebben met lezen. Op dinsdag 21 april, in de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad, wordt het Leeslichtboek 'Ik staar maar te staren' gepresenteerd in Amsterdam. Het boek kwam tot stand in samenwerking met Amsterdam Wereldboekenstad en bevat reacties van lees- en schrijf cursisten op de verhalen van Annie M.G. Schmidt. Annie M.G. Schmidt is één van de iconen van Amsterdam Wereldboekenstad. Eerder verschenen al boeken over boekenstadiconen Anne Frank en Spinoza in de Leeslichtserie.





http://www.leeslicht.nl