Provincie Noord-Holland

Datum

25-3-2009

Onderwerp

Boot Amsterdam-Velsen beste openbaar vervoer van Nederland

Harriët Wijker

De hogesnelheidsveerdienst tussen Amsterdam en Velsen krijgt het hoogste rapportcijfer van de openbaar vervoerreiziger in het land. Ook het andere openbaar vervoer in Noord-Holland scoort hoog in het landelijke klanttevredenheidsonderzoek.

Ieder jaar onderzoekt het Kennisplatform Verkeer & Vervoer hoe tevreden reizigers zijn over het openbaar vervoer in Nederland. De cijfers over 2008 zijn vanmiddag bekend gemaakt. Het openbaar vervoer in Noord-Holland krijgt van de reiziger gemiddeld een 7,5. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde.

Het hoogste waarderingscijfer in Nederland is voor de hogesnelheidsveerdienst tussen Amsterdam en Velsen, die in opdracht van de provincie Noord-Holland wordt uitgevoerd door Connexxion. De reiziger geeft deze vorm van openbaar vervoer maar liefst een 8,3.

Het Kennisplatform Verkeer & Vervoer laat ieder jaar een grootschalig klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren. Voor 2008 zijn in totaal 95 gebieden onderzocht, waarbij 87.495 reizigers de enquête hebben ingevuld. In het onderzoek wordt onder andere gevraagd naar de mening van de reiziger over de zitplaats, netheid, vriendelijkheid, rijstijl, geluid, gemak in- en uitstappen, informatie algemeen en bij vertragingen, gemak bij het kopen van een kaartje, tarief, punctualiteit, reissnelheid en frequentie.