Partij voor de Vrijheid (PVV)

Plenair debat over het verslag van de Europese Top - Inbreng dinsdag 24 maart 2009
Hieronder de inbreng van Raymond de Roon tijdens het plenaire debat over het verslag van de Europese Top gehouden op 18 en 19 maart 2009.

De Europese Top is in een aantal publicaties bewierookt als een geslaagde afwijzing van de druk om veel geld uit te geven, maar tijdens de Top is toch nog met miljarden gestrooid.


- EUR 5 miljard voor Europese infrastructuur-projecten;
- EUR 25 miljard voor het Europees noodfonds betalingsbalanssteun, zeg maar: voor bepaalde midden- en oost-europese landen;
- EUR 75 miljard voor het Internationaal monetair fonds.

Wat die laatste twee posten betreft, de 25 miljard voor het europees noodfonds en de 75 miljard voor het IMF, daar ziet de PVV-fractie niets in. In ieder geval niets in een Nederlandse bijdrage daaraan: geen Nederlands geld naar Oost-Europa voor steun aldaar en ook niet via het IMF naar al helemaal niet nader aangeduide landen.

Dan de EUR 5 miljard, die zal worden besteed aan Europese infrastructuurprojecten. Vz, EUR 345 miljoen daarvan, komt terug naar Nederland. Klopt het, vz., dat dit ongeveer gelijk staat aan de Nederlandse bijdrage aan die EUR 5 miljard? Die EUR 345 miljoen die dan naar Nederland zou komen bestaat uit 2 posten, te weten:


- EUR 180 miljoen voor een proefproject ondergrondse CO2-opslag;
- EUR 165 miljoen voor een windenergienetwerk in de Noordzee.

Beide bestedingsdoelen kunnen niet rekenen op sympathie van de PVV-fractie. In plaats van een besteding van EUR 5 miljard aan Europese infrastructuurprojecten, zou mijn fractie graag zien dat er door Nederland gewoon EUR 5 miljard minder wordt afgedragen aan de EU. Nederland is nog steeds de grootste nettobetaler aan de EU en ik blijf er op hameren dat dat moet veranderen. Zeker in deze tijd, waarin de regering van de Nederlandse burgers gaat vragen om de broekriem aan te halen.

Het is goed om in de conclusies van de Europese top te lezen, dat men wil blijven vasthouden aan gezonde overheidsfinanciën en aan het Stabiliteits- en Groeipact. Het is echter opmerkelijk, dat niet meer is geconcludeerd dan dat de lidstaten "zo snel mogelijk" naar de criteria van dat pact dienen terug te keren. Graag een toelichting van de regering op mijn vraag, waarom op dit punt niet een ijkpunt in de komende tijd is genoemd, waarop die terugkeer moet zijn voltooid.

M.b.t. het Oostelijk Partnerschap, is het teleurstellend om te constateren, dat door de Europese Top niet expliciet wordt vermeld, dat landen als Oekraine en Wit-Rusland nooit aanspraak mogen kunnen maken op het lidmaatschap van de Europese Unie. De Europese Commissie stelt voor om tot 2013 een bedrag van EUR 600 miljoen voor dat Oostelijk Partnerschap uit te trekken. Graag hoor ik, wat de regering van dat bedrag vindt en hoe groot, naar het oordeel van de Nederlandse regering, het aandeel van Nederland daarin zou moeten zijn. De PVV voelt er helemaal niets voor, dat geld van de Nederlandse belastingbetaler wegvloeit naar landen als Wit-Rusland en Oekraïne.

Minister-president Balkenende heeft toegezegd dat hij aan de Engelse minister-president Brown zou vragen of de heer Wilders in het kader van de campagne voor de Europese verkiezingen toegang tot het Verenigd Koninkrijk zal worden verleend. Onze minister-president heeft zich door Brown af laten schepen met het ongelooflijk slappe antwoord, dat als de heer Wilders opnieuw toegang tot het Verenigd Koninkrijk vraagt, dat dan op dat moment opnieuw zal worden beoordeeld. Het antwoord van Brown houdt in, dat als moslims opnieuw met tumult dreigen als de heer Wilders naar Engeland komt, hem opnieuw de toegang kan en zal worden geweigerd.

Balkenende had natuurlijk met de vuist op tafel moeten slaan en moeten eisen dat volksvertegenwoordigers hoe dan ook campagne moeten kunnen voeren voor de Europese verkiezingen, ook in Engeland. Maar Balkenende heeft dat nagelaten en andermaal getoond dat hij niet opkomt voor de democratie en de democratische rechten van volksvertegenwoordigers.

Dat is een schande.