Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Recessie-overleg intensiveert aanpak economische crisis (persbericht 018, 2009)

Stevig aangehaalde contacten tussen ondernemers, werkgeversorganisaties, Kamer van Koophandel, vakbonden en uitkeringsinstanties vormen de basis om samen de economische crisis te lijf te gaan. De gemeente Hoogezand-Sappemeer ziet voor zichzelf een rol weggelegd om alle relevante partijen bij elkaar te brengen en waar mogelijk te faciliteren. Op 23 maart 2009 vond deze bijeenkomst plaats in het gemeentehuis in Hoogezand.

Op initiatief van de wethouders Frans Luijckx (Economische zaken) en Harry Struik (Arbeidsmarktbeleid) vond gisteravond deze informele bijeenkomst plaats. Het doel was om samen met de betrokken partijen de schouders eronder te zetten en te bespreken welke rol de gemeente daarbij kan spelen. Vertegenwoordigers van VNO/NCW, VIB, VOB, KvK, FNV bondgenoten, UWV-werkbedrijf, MKB Noord, SHS Parkmanagement en de gemeente Hoogezand-Sappemeer kwamen bijeen.

Uitkomsten

Het was een constructieve bijeenkomst waarbij kennis en expertise met elkaar werden gedeeld. De rol van de gemeente is besproken en ideeën voor initiatieven op lokaal niveau kwamen aan de orde. Het belangrijkste resultaat van het recessie-overleg is dat er communicatie plaatsvindt om tijdig kansen en bedreigingen te signaleren. Deze integrale bijeenkomst is het eerste voorbeeld in de provincie Groningen waarbij de gemeente, bedrijfsleven en betrokken instellingen in deze samenstelling op zoek gaan naar lokale initiatieven en ideeën. Leren en weten van elkaar, waar mogelijk elkaar helpen.

De aanwezigen tijdens het recessie-overleg waren het eens met initiatieven om werknemers die met een dreigend ontslag te maken krijgen te begeleiden om bijvoorbeeld zelf als ondernemer te beginnen. Speciale bijeenkomsten voor zogenoemde starters en pré-starters bieden informatie en een klankbord door de medewerking van vele organisaties en bestaande ondernemers. Dit is een vervolg op het bestaande gemeentelijke economisch beleid. De gemeente wil (onder andere tijdens deze startersbijeenkomsten) de voorlichting intensiveren over de bijstandsregeling die (startende) ondernemers inkomenszekerheid kan bieden, de zogenoemde BBZ-regeling.

Voorwaarden scheppen

De gemeente beseft goed dat de economie en de arbeidsmarkt een kwestie zijn van vraag en aanbod. Desondanks is het goed mogelijk om goede voorwaarden te scheppen voor de lokale en regionale economie. Een voorbeeld daarvan is het Mobiliteitscentrum Groningen, een brede samenwerking van publieke en private partijen die werknemers begeleidt van werk naar werk. Als onverhoopt de noodzaak zich voordoet kan ook in Hoogezand-Sappemeer de lokale aanwezigheid van het Mobiliteitscentrum voordelen bieden als een laagdrempelige voorziening.