Gemeente Voorschoten

rioleringsbeleid

Politiek moet keuzes maken in rioleringsbeleid

Rekenkamercommissie 1 De gemeenteraden van Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest moeten veel meer keuzes maken in het rioleringsbeleid. Nu gebeurt dat niet of nauwelijks. Ten onrechte, zo concludeert de Rekenkamercommissie die voor de drie gemeenten het rioleringsbeleid heeft doorgelicht.

Er zijn veel meer politieke keuzemomenten in het rioleringsbeleid die benut kunnen worden. Zo kan veel scherper gestuurd worden op het tot stand komen van het beleid, de financiën en kwaliteit van de rioleringen. Juist omdat de burger direct de rekening betaalt via de rioolheffing en de kosten oplopen, moet de politiek zich meer bemoeien met de koers. De rekenkamercommissie bood het rapport op 24 maart 2009 in het gemeentehuis van Voorschoten aan de voorzitters van de drie gemeenteraden aan.

Ontwikkel scenario's
In het rapport wordt aangegeven dat de gemeenteraden ervoor moeten zorgen dat vóór het vaststellen van het rioleringsbeleid de feitelijke problematiek in beeld is gebracht. Vooraf moet duidelijk zijn welke keuzes gemaakt kunnen worden. Daarbij is het belangrijk dat er mogelijke oplossingsrichtingen (scenario's) worden besproken. Bij iedere oplossingsrichting moet worden aangegeven wat de voor- en nadelen, risico's, kosten en opbrengsten, maar ook de maatschappelijke effecten zijn. De commissie vindt verder dat bij het maken van de keuzes burgers, ondernemers en andere partijen betrokken dienen te zijn. Zeker in het licht van de nieuwe regels die de gemeente ook een uitgebreide zorgplicht geven op het gebied van hemel- en grondwater.

Verbetercontrole
De Rekenkamercommissie beveelt ook aan de controle van de raad op het rioleringsbeleid te verbeteren door gebruik te maken van de binnen de gemeente aanwezige stukken, zoals de begroting en het jaarverslag.

Samenwerking
Het rioleringsbeleid- en beheer kan, volgens de commissie, baat hebben bij meer bestuurlijke en ambtelijke samenwerking met het waterschap, de provincie en andere gemeenten.

De Rekenkamercommissie verwacht dat het onderzoek bijdraagt aan de verbetering van de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraden. Het rapport is op te vragen bij de secretaris van de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest, telefoonnummer (06) 18544305 of via e-mail
rekenkamercommissiewvo@voorschoten.nl.

* 25 maart 2009