Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Langkamp over het tekort aan kraamzorg in Noord-Brabant

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Langkamp over het tekort aan kraamzorg in Noord-Brabant

Kamerstuk, 24 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

24 maart 2009

CZ-K-U-2916944

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over het tekort aan kraamzorg in Noord-Brabant (2009Z03623).

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Hoe oordeelt u over het emailbericht waarin een aanstaande moeder beschrijft dat zij door een tekort aan kraamzorg tijdens de komende zomervakantie niet meer dan 24 uur kraamzorg kan krijgen?

Vraag 2

Zijn er meer regio's, naast Noord-Brabant, die de komende zomer ook een tekort aan kraamzorg verwachten? Zo ja, welke regio's zijn dit?

Vraag 3

Zijn er al signalen dat in bepaalde regio's niet aan de minimale 24 uur kraamzorg voldaan kan worden?

Vraag 4

Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat tijdens de zomervakantie vrouwen hun geïndiceerde uren aan kraamzorg behouden?

Vraag 5

Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat het capaciteitsprobleem onder kraamverzorgenden nu structureel wordt opgelost?


1,2,3, 4 en 5.
Bij tal van gelegenheden heb ik u zowel schriftelijk als mondeling uitgebreid geïnformeerd over mijn visie op een structurele oplossing van het kraamzorgtekort. Ik noem u het spoeddebat van 28 mei 2008 over de tekorten in de kraamzorg, mijn brief van 23 mei 2008 over de arbeidscapaciteit in de kraamzorg en mijn opmerkingen over het vraagstuk tijdens het debat over zwangerschap en geboorte op 9 februari van dit jaar. Ook in mijn voortgangsbrief van 20 februari 2009 over het laatste onderwerp ga ik uitgebreid in op de stand van zaken rondom het oplossen van het kraamzorgtekort. Tot slot heb ik mijn visie over het vraagstuk verwoord in de antwoorden op diverse kamervragen die in het afgelopen jaar over het thema zijn gesteld. Zoals bij deze talrijke gelegenheden verwoord, is de sector aan de slag om uitvoering te geven aan haar eigen plan om de kraamzorgcapaciteit door middel van een versneld opleidingstraject nog voor deze zomer op orde te brengen. Voor deze inspanning heb ik een bedrag van EUR 20 miljoen uitgetrokken. Op grond van de meest recente gegevens (maart 2009) zijn op dit moment 1070 toekomstige kraamverzorgenden in opleiding. Volgens kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars zal dit aantal zich de komende periode verder uitbreiden. Overeenkomstig hun eigen plan van aanpak verwachten partijen, dat met deze inspanning het kraamzorgtekort rond de zomer grotendeels zal zijn teruggedrongen. Dat laat onverlet dat niet valt uit te sluiten dat gedurende de zomerpiek toch nog lokale tekorten zouden kunnen optreden. Voor het geval dat deze zomer ondanks de genomen inspanningen tekorten ontstaan, hebben de kraamzorgpartijen aanvullende maatregelen in voorbereiding.
Deze zijn erop gericht dat in ieder geval elke kraamvrouw minimaal 24 uur kraamzorg kan krijgt aangeboden. Koepelorganisatie ActiZ heeft mij gemeld dat op dit moment nog geen inschatting kan worden gegeven in welke mate en in welke regio's mogelijke capaciteitsproblemen kunnen ontstaan. Dat hangt samen met het feit dat vrouwen die rond de zomer gaan bevallen zich nog niet in alle gevallen een aanvraag voor kraamzorg hebben ingediend.

Vraag 6

Is het waar dat het de betrokken partijen niet gaat lukken om vóór de zomer van 2009 de bestaande vacatures (inclusief een groot deel van de vervangingsvraag) volledig in te kunnen vullen? Zo ja, waarom niet?

Antwoord 6

Neen, dat is niet waar. Op grond van het Plan van Aanpak Arbeidscapaciteit Kraamzorg zoals de kraamzorgpartijen aan mij hebben aangeboden, zullen de bestaande vacatures (inclusief een groot deel van de vervangingsvraag) tegen de zomer zijn ingevuld. In recente contacten hebben de kraamzorgpartijen deze verwachting nog eens bevestigd. Medio maart brengen partijen schriftelijk en mondeling verslag uit over de stand van zaken.

Vraag 7

Bent u bereid om voor de komende zomervakantie met een noodplan te komen zodat elke zwangere haar geïndiceerde kraamzorguren ook kan krijgen tijdens de zomervakantie? Zo ja, kunt u de Kamer hierover informeren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 7

Met partijen is afgesproken dat indien, onverhoopt, zou blijken dat ondanks de ingezette interventies lokale tekorten blijven bestaan, aanvullende maatregelen worden genomen. Zie verder mijn antwoord over dit vraagpunt bij de vragen 1, 2, 3, 4 en 5.
In mei ontvangt u de tweede voortgangsbrief over zwangerschap en geboorte. In deze brief zal ik u nader informeren over de stand van zaken op dat moment.