Senternovem

24-03-2009 | Veel nuttige informatie op de praktijkdag bio-energie 11 maart 2009: excursies en workshops

Op 11 maart 2009 vond de 4e editie van de SenterNovem Praktijkdag Bio-energie plaats. De dag is zeer succesvol verlopen met 430 deenemers, 2 exursies en 21 standhouders op de beurs.

Excursies
De dag begon vroeg met twee excursies waaraan ruim 300 mensen deelnamen. De eerste excursie was naar de bio-raffinaderij van Ecoson in Son. De tweede excursie naar de houtgestookte bio-energiecentrale van Houtindustrie Schijndel. 430 deelnemers melden zich aansluitend voor de lunch en de beurs. Op de beursvloer was voldoende tijd en ruimte voor netwerken en het verzamelen van informatie van vooraanstaande leveranciers en marktpartijen. Ook de stand van SenterNovem werd druk bezocht ten aanzien van subsidies zoals de SDE.

Plenaire sessie 'verstoord' door actie
De opening door Jo van Ham van het College van Bestuur van de TU Eindhoven, werd onverwacht "verstoord" door een boerenprotest. De boeren zwengelden de duurzaamheidscriteria aan en konden op veel bijval uit de zaal rekenen. Ella Lammers van SenterNovem bracht de deelnemers op de hoogte van de laatste stand van zaken over de duurzaamheidscriteria in Nederland en de EU. Aansluitend vertelde Ad Backx van Suiker Unie hoe dit bedrijf de duurzaamheidscriteria al in de praktijk toepast.

Parallelsesies: biomassa-ketens & vergunningen
De parallelsessie biomassaketens begon met een presentatie van prof.dr. Johan Sanders (Wageningen Universiteit) die de positie van bio-energie in de biobased ecomomy toelichte. Aansluitend volgde een praktijkvoorbeeld van de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch die een snoeihoutgestookte bio-energiecentrale gaat realiseren. Het snoeihout wordt in deze gemeente apart ingezameld. De firma Bruins & Kwast realiseerde al eerder een bio-energiecentrale op hout en past de restwarmte nuttig toe voor het drogen van hout. Vergunningen waren het centrale thema van de tweede parallelsessie. Hierover spraken onder andere Wim van Soelen (Provincie Noord-Brabant) en Johan Vollenbroek (MOB) die samen de kansen en bedreigingen van succesvolle bio-energieprojecten de revu lieten passeren. Aansluitend volgde een praktijkvoorbeeld van projectontwikkelaar I-RES die een vergasser gaat realiseren.
Voor- en na de parallelsessies was er opnieuw weer veel ruimte voor netwerken op de beurs.

Workshops
De dag werd afgerond met een vijftal workshops. Workshop 1: duurzaamheidscriteria m.m.v. Jarno Dakhorst (NEN) en Ad Backx (Suiker Unie)
Workshop 2: vergunningen m.m.v. Wim van Soelen (Prov. Noord-Brabant), Olaf Duisters (Archimil), Marten van der Gaag (IPO) Workshop 3: CO2 tool m.m.v. Per Godfroij (SenterNovem) en Kees Kwant (SenterNovem)
Workshop 4: emissies m.m.v. Tonnie Boom (Infomil) en Bart van Beers (Ingenia)
Workshop 5: kwaliteit van biomassa & biogas m.m.v. Isabelle Wierinck (OWS), Robert Lems (DMT) en Alwin Hoogendoorn (Ingenia)

Download alle presentaties
Heeft u de dag gemist of wilt u meer weten over bio-energie in de praktijk, dan kunt u op de website www.bioenergy.nl alle presentaties downloaden. Ook vindt u daar foto's met een impressie van de geslaagde dag, evenals alle presentaties en foto's van de edities van 2005, 2006 en 2007.