Gemeente Son en Breugel


Gemeente start met het actualiseren van bestemmingsplannen

Informatiebijeenkomst voorontwerp bestemmingsplan Gentiaan op 7 april 2009

---

Eind 2007 heeft de gemeente besloten om alle bestemmingsplannen die er zijn voor de bebouwde kommen van Son en Breugel te actualiseren. De reden om voor de bebouwde kommen van Son en Breugel alle bestemmingsplannen te actualiseren is dat veel van de bestaande bestemmingsplannen oud zijn. Tegelijkertijd wordt met het actualiseren van de bestemmingsplannen ingespeeld op de nieuwe Wet ruimtelijke ordening die inmiddels vanaf 1 juli 2008 geldt. Deze wet vraagt om éénduidige bestemmingen, (plan)regels en vormgeving van de plankaarten (zie kader). Het tweede bestemmingsplan dat is geactualiseerd is het bestemmingsplan Gentiaan. Wij nodigen u uit om op 7 april aanstaande tijdens een informatiebijeenkomst kennis te nemen van het voorontwerp bestemmingsplan Gentiaan. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis.

Van 70 naar 10 bestemmingsplannen
Bij de actualisatie van de bestemmingsplannen is tevens besloten om het aantal bestemmingsplannen flink terug te brengen. Zijn er nu ongeveer 60 tot 70 bestemmingsplannen, over enige jaren moet dit aantal zijn teruggebracht tot circa 10 grotere bestemmingsplannen. In de periode 2008 tot en met 2011 worden alle bestaande bestemmingsplannen geactualiseerd. Naast het terugbrengen van het aantal bestemmingsplannen wordt er naar gestreefd de bestemmingsplannen zoveel mogelijk hetzelfde te laten zijn. Niet alleen de opzet maar ook de inhoud moet zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Daarmee worden de plannen voor u als burger leesbaarder. De planregels (vroeger: de voorschriften) zullen voor alle plannen zoveel mogelijk gelijk gemaakt worden. Zo zullen bijvoorbeeld de uitbreidingsmogelijkheden, regels ten aanzien van aan- en bijgebouwen, gebruiksbepalingen zoveel mogelijk uniform worden.

Indien in een straat, woonwijk of gebied sprake is van een bijzondere situatie, dan zullen de planregels afwijken om deze bijzondere situatie te behouden.

Bestemmingsplan

In een bestemmingsplan wordt voor iedere locatie, perceel of eigendom aangegeven wat de bestemming is of mag zijn (zoals bijvoorbeeld een woning, een bedrijf, weg, horeca, groen, water, winkel). Deze bestemmingen worden op een plankaart aangegeven.

Bij iedere bestemming horen planregels die onder meer aangeven hoe hoog iets mag worden gebouwd, welk gebruik is toegestaan, hoeveel m2 er mag worden bijgebouwd, welke voorzieningen in het groen mogen worden gerealiseerd en dergelijke.

Het bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, de planregels en de plankaart.

Het bestemmingsplan is een plan dat voor iedereen juridisch bindend is.

Indien iemand iets wil dan dient men zich te houden aan de bestemmingen en de planregels van het bestemmingsplan. Indien men dit niet doet dan kan de gemeente handhavend optreden.

Bestemmingsplannen moeten voor het hele grondgebied van de gemeente worden gemaakt, zowel voor de bedrijventerreinen, het buitengebied als de bebouwde kommen.

Voorontwerp bestemmingsplan: het eerste plan waarop kan worden ingesproken. Bedoeld om reactie op het plan te krijgen. Ontwerp bestemmingsplan: het tweede plan waartegen een zienswijze kan worden ingediend. Het plan krijgt verder vorm en inhoud ten behoeve van de vaststelling.
Bestemmingsplan: het plan dat door de gemeenteraad wordt vastgesteld en voor iedereen juridisch bindend is.

Tweede geactualiseerde plan Gentiaan
Het tweede geactualiseerde plan dat is opgesteld is het voorontwerp bestemmingsplan Gentiaan. Het voorontwerp bestemmingsplan Gentiaan heeft betrekking op het gebied dat ligt tussen de A50 (westgrens), Gentiaanlaan (zuidgrens), Rooijseweg (oostgrens) en het nieuwe woongebied Sonniuspark (noordgrens). Alles wat binnen deze grenzen valt heeft in het voorontwerp bestemmingsplan Gentiaan een bestemming gekregen.

Begrenzing plangebied Gentiaan

Omdat het een actualisatie is van alle bestemmingsplannen die in dit gebied bestaan, zal er in de meeste gevallen niets veranderen aan de bestemming. Wel zijn de bijhorende planregels opnieuw beschreven (zie kader).

Informatiebijeenkomst op 7 april 2009
Op dinsdag 7 april 2009 vindt er een informatiebijeenkomst plaats waar vertegenwoordigers van de gemeente uitleg geven over het voorontwerp bestemmingsplan. Hoewel het nieuwe voorontwerp bestemmingsplan vooral van betekenis is voor de bewoners en eigenaren die in het plangebied vallen, zijn alle inwoners en belanghebbenden van harte welkom. De informatieavond vindt plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Wij starten om 20.00 uur met het geven van de informatie. U bent hierbij van harte welkom.

Inspraakprocedure en vaststelling
Na de informatieavond start de procedure om het nieuwe geactualiseerde bestemmingsplan Gentiaan vast te stellen. De eerste stap is de inspraakperiode. Vanaf 9 april 2009 tot en met 6 mei 2009 ligt het voorontwerp bestemmingsplan Gentiaan voor iedereen ter inzage zodat iedereen schriftelijk een (inspraak)reactie kan geven op dit geactualiseerde vooront-werp bestemmingsplan. Alle reacties worden door de gemeente verzameld in een in-spraaknotitie. Daarin kunt u straks terugvinden wat de gemeente doet met uw reacties. Het voorontwerp bestemmingsplan wordt daarna met de ingekomen reacties aangepast tot een ontwerp bestemmingsplan, waartegen te zijner tijd zienswijzen ingediend kunnen worden. Het ontwerp bestemmingsplan en de zienswijzen leiden dan tot het definitieve bestem-mingsplan dat door de gemeenteraad moet worden vastgesteld.