ProRail

Persbericht

24-03-2009

Vannacht start herstel spoor Vleuten â Utrecht Ter Wijde

Het spoor tussen de stations Vleuten en Utrecht Terwijde is sinds maandag 23 maart onbruikbaar als gevolg van een ontspoorde goederentrein. In de afgelopen nacht is met behulp van een grote bouwkraan de trein weggehaald en vandaag heeft ProRail de schade geïnventariseerd. De eerste zichtbare herstelwerkzaamheden starten vannacht.

Vanavond wordt begonnen met het handmatig verwijderen van kapotte betonnen dwarsliggers. Morgenochtend om 07.00 uur gaat een zogenoemde ombouwtrein dwarsliggers verwijderen en vervangen. Deze trein zal in zoân drie dagen over een lengte van 5 kilometer de dwarsliggers vervangen. Het verwijderen en plaatsen van de dwarsliggers kan voor geluidsoverlast zorgen voor mensen die in de buurt van het beschadigde spoor wonen.

De inventarisatie van de belangrijkste schade levert op dat zoân 7000 betonnen dwarsliggers gebroken of zwaar beschadigd zijn. Zes à acht wisselstellers zijn vernield en negentien railspoelen zijn door de trein aangereden en kunnen voor een belangrijk deel niet meer gebruikt worden. Verder is veel kabelwerk dat nodig is voor de besturing van seinen en wissels beschadigd.

Behalve herstel en reparatie van genoemde schade moeten het schouwpad en bruggen en viaducten en dergelijke worden schoongemaakt. Daar ligt nu grind (ballast) op dat uit het spoor is gereden. De schade aan de spoorstaven lijkt mee te vallen.

ProRail gaat ervan uit dat de reparatiewerkzaamheden tot medio volgende week zullen duren. De kosten van het herstel worden voorlopig geschat tussen de 2,5 en 5 miljoen euro.

Met ingang van woensdag 25 maart zullen er meer treinen rijden. Reizigers tussen Den Haag, Gouda en Utrecht kunnen vanaf woensdagochtend aanvang dienstregeling weer rechtstreeks reizen. NS en ProRail hebben een dienstregeling ingesteld die ervoor zorgt dat er ieder uur twee intercity's rijden rechtstreeks van Utrecht naar Den Haag. Van Den Haag naar Utrecht rijden eveneens ieder uur twee intercity's, deze worden omgeleid via Breukelen. Reizigers tussen Leiden en Utrecht kunnen in Woerden overstappen. Reizigers tussen Rotterdam en Utrecht stappen over in Gouda of rijden om via Schiphol. NS en ProRail hopen vanaf donderdag de dienstregeling verder uit te breiden.