Gemeente Den Helder

Gft, daar kun je iets mee op: 2009-03-24

Van groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt biobrandstof en compost gemaakt. Toch verdwijnt een groot deel van onze etensresten niet in de groene, maar in de grijze bak. Slecht voor het milieu en zonde van het geld. Daarom doet de gemeente Den Helder in de maand april mee met de campagne Gft, daar kun je iets mee. Want als je weet hoe het zit, is gft-afval apart inzamelen maar een kleine moeite en het resultaat juist de moeite waard!

Met deze gft-campagne wil de gemeente aan bewoners laten zien wat nu precies de voordelen zijn van het scheiden van gft. Gft-afval omzetten in biogas en compost is namelijk goedkoper dan verbranden en ook beter voor het milieu. Het levert daarnaast elektriciteit en warmte op. Maar er zijn meer voordelen: door compost te gebruiken, kan er bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien brengt compost voedingsmiddelen terug in de grond. En dat is weer goed voor de voedselproductie. Meer gft-afval scheiden levert dus meer brandstof en compost op. Goede, schone en bruikbare brandstof en compost krijg je alleen als het gft-afval niet vermengd is met ander afval. Als er te veel restafval in de groene container terechtkomt, wordt het alsnog verbrand. En dat is zonde!

Gft-maand
In april besteedt de gemeente Den Helder dus extra aandacht aan het nut van het gescheiden aanbieden van gft-afval. Via posters, flyers en artikelen op de stadsnieuwspagina worden de inwoners hierop opmerkzaam gemaakt. Ook wordt hun medewerking gevraagd in de vorm van het gescheiden aanbieden van gft-afval.

Gratis compost
Vrijdag 10 april is de halfjaarlijkse compostactie in de gemeente Den Helder. Op die dag kunnen inwoners gratis compost afhalen bij VOF 't Oost aan de Oostoeverweg. Een beloning voor het goed scheiden van gft-afval. Wie deze datum niet uitkomt, kan ook terecht op een van de compostdagen van de HVC. HVCcompostering houdt op 28 maart en 11 april een open dag op de eigen locatie aan de Koggenrandweg 1 in Middenmeer, het terrein van HVCinzameling (HollandCollect). Hier kunnen inwoners van 08.00 tot 15.00 uur gratis compost afhalen.