Gemeente Enschede

Gemeente Enschede en Geas Energiewacht bieden inwoners `Energiearrangement' aan

Wethouder J. van der Zee van Milieu en algemeen directeur F. van Hunsel van Geas Energiewacht hebben op 24 maart 2009 een overeenkomst gesloten voor een zogeheten `Energiearrangement'. Met het Energiearrangement bieden gemeente en Geas inwoners van Enschede vanaf
1 april 2009 een unieke kans om kosten te besparen door het treffen van energiebesparingsmaatregelen. Inwoners kunnen onder meer een `energiescan' van hun woning laten maken voor het sterk gereduceerde tarief van EUR 59,-. Het arrangement maakt deel uit van de Enschedese duurzaamheidcampagne "Doe groen. Dat scheelt".

Wethouder Van der Zee is blij met de overeenkomst: "Hiermee geven wij naar onze inwoners een duidelijk signaal af dat het ons menens is met de aanpak van klimaatverandering." Op 1 april start de energieactie in de wijk Stroinkslanden-Zuid. De gemeente Enschede en Geas willen in 2009 in tenminste honderd woningen energiebesparende maatregelen treffen, die zeker twintig tot dertig procent besparing voor de huiseigenaar gaan opleveren. Vanaf 2010 komen de andere wijken in Enschede aan bod. Het Energiearrangement Enschede heeft twee belangrijke pijlers: de `one-stop-shop' en de energiebesparinglening.

One-stop-shop
Met de `one-stop-shop' worden mensen met een eigen woning geholpen om inzicht te krijgen in de besparingsmogelijkheden in hun huis. Van de woning wordt een scan gemaakt. Op deze manier worden de `energielekken' opgespoord die er in het huis aanwezig zijn. Geas Energiewacht voert deze energiescan uit en maakt daarna een overzicht van mogelijke maatregelen die een woningeigenaar kan nemen. Er wordt aangegeven wat de kosten zijn en hoe lang het duurt voordat de maatregelen zich terugverdienen. Als een woningeigenaar besluit hieraan mee te werken, dan verzorgt Geas Energiewacht de uitvoering én de bouwbegeleiding. Iedereen kan een energiescan aanvragen, zolang de voorraad strekt! Kijk voor informatie en opgave op www.doegroendatscheelt.nl/energieloket.

Energiebesparinglening
Om woningeigenaren te stimuleren om in energiebesparing te gaan investeren, biedt de gemeente Enschede bovendien een energiebesparinglening aan. Hiermee is het mogelijk om de kosten voor het nemen van maatregelen terug te verdienen met de besparing in energiekosten. Daarom wordt na het treffen van de benodigde maatregelen de energieleverancier benaderd om de voorschotnota te verlagen. De woonlasten nemen dus niet toe! De lening kent een aantal gunstige voorwaarden: de belangrijkste is een jaarlijks rentepercentage van slechts twee procent. Geas Energiewacht ondersteunt het aanvragen van de lening bij de gemeente Enschede. Dankzij dit energiebesparingproject wordt de drempel om een eigen huis te gaan isoleren dus een stuk lager. Deze totale aanpak past goed in het Nationale Energiebesparingplan `meer met minder'.

Energieloket
Ook opent de gemeente Enschede vanaf 1 april een Energieloket voor alle bewoners van de stad. Het Energieloket is bereikbaar op telefoon (053) 852 8005 (lokaal tarief). U kunt ook kijken op www.doegroendatscheelt.nl/energieloket.

Geplaatst: 25 maart 2009.

25 maart 2009