WPC eist actie achterblijvende verzekeraars

25/03/2009 11:02

Stichting Woekerpolis Claim

Andere verzekeraars hebben na het akkoord met SNS Reaal geen enkel excuus meer om achter te blijven en niet tot eenzelfde compensatie-regeling te komen. "Het is nu kiezen of delen voor de rest", zegt Jeroen Wendelgelst, voorzitter van de Stichting WPC (Woekerpolis Claim). In een brief aan het Verbond van Verzekeraars heeft WPC samen met Stichting Verliespolis een voorstel gedaan, waardoor het makkelijker voor hen wordt te volgen. Wendelgelst: "Wij willen van alle achterblijvers nu echt een harde garantie dat zij zich aansluiten bij de standaard die al door de vier eerdere regelingen is gezet. Als zij deze garantie tekenen, kunnen ze wat ons betreft dezelfde dag nog met een regeling naar buiten. Het is nu boter bij de vis."

De brief van de stichtingen WPC en Verliespolis aan het Verbond biedt verzekeraars de mogelijkheid om snel en kostenefficiënt alsnog tot een akkoord met beide belangenorganisaties te komen. Op basis van de eerdere regelingen zijn door de stichtingen standaardvoorwaarden opgesteld, die de verzekeraar moet onderschrijven. De verzekeraar kan de regeling dan zonder verdere onderhandelingen direct bekendmaken, maar zal later nog wel moeten meewerken aan een onderzoek waarin wordt gecontroleerd of de bekend gemaakte compensatie voldoet aan de standaard. Zo ja, dan kan de regeling verder worden uitgewerkt. Zo niet, dan zal de verzekeraar de regeling alsnog moeten aanpassen op de punten waar die tekort schiet.

Stichting WPC maakt dit gebaar richting verzekeraars om het proces van onderhandelingen te versnellen en de klanten van achterblijvers ook zekerheid te bieden. Met name voor kleinere verzekeraars, die opzien tegen langlopende onderhandelingen, kan het aanbod een uitkomst zijn. De afgelopen tijd heeft een aantal van hen eenzijdige regelingen bekendgemaakt, die niet zijn getoetst door de stichtingen die de consument vertegenwoordigen en daarmee elke basis missen. WPC adviseert polishouders nu nog om niet op dergelijke compensatie-voorstellen in te gaan, omdat deze per saldo slechter voor de klant kunnen uitpakken dan de vier regelingen die tot dusver door de stichtingen zijn gesloten.

Het akkoord met SNS REAAL dat vandaag bekend is gemaakt, is op nagenoeg alle punten gelijk aan de drie eerdere regelingen. Er is rekening gehouden met enkele bijzondere kenmerken van de portefeuille van SNS Reaal. De huidige totale waarde van de regeling bedraagt circa 320 miljoen euro, inclusief een extra fonds van 52.5 miljoen euro voor mensen in schrijnende situaties, dat ook nog door bepaalde garanties wordt ondersteund. De regeling wordt echter pas definitief als de meerderheid van de bij stichting WPC aangesloten polishouders van SNS Reaal een stem vóór de regeling uitbrengt in een peiling die binnenkort onder hen zal worden gehouden.

De Vereniging Consument & Geldzaken onderschrijft het akkoord met SNS Reaal. Stichting WPC behartigt, samen met de Vereniging, de collectieve belangen van ruim 90.000 financiële consumenten.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (