Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

100 jaar RIVM

100 jaar RIVM: Zintuigen in de samenleving

In 2009 bestaat het RIVM honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd mag worden. Dit doet het RIVM onder het motto Zintuigen in de samenleving. Er staan verschillende activiteiten gepland, zoals een jubileumsymposium en een personeelsevenement.

100 jaar Jubileumsymposium
Op 18 juni 2009 staat het jubileumsymposium gepland in de Beurs van Berlage te Amsterdam, waar zon 750 genodigden aanwezig zullen zijn: opdrachtgevers (zoals ministeries, Europese Commissie en parlementariƫrs), onderzoekspartners (zoals universiteiten en andere onderzoekscentra), internationale zusterinstituten (zoals de WHO, en de OECD) en kabinetsleden. Tijdens dit symposium houden twee gerenommeerde wetenschappers een lezing. De lezing van Prof.Tony McMichael gaat in op de link tussen milieu en gezondheid. Prof. dr. ir. Louise O. Fresco geeft een lezing over de betekenis van voeding voor gezondheid.

Geschiedenis van het RIVM
Het begon in 1909 als klein laboratorium voor de inspecteurs van de volksgezondheid. Hun grootste uitdaging was levensmiddelenonderzoek en de bestrijding van Spaanse griep, difterie, tuberculose, tyfus en syfilis. Ook watervervuiling speelde toen een rol.

In de eerste helft van de jaren vijftig breidden de werkzaamheden van het instituut zich uit. Het RIVM betrok haar huidige locatie in Bilthoven. In dit grote laboratorium kon men voldoende sera en vaccins fabriceren voor heel Nederland, ook in geval van calamiteiten. Terwijl er voortdurend nieuwe dreigingen ontstonden, zorgden innovaties dat veel besmettelijke ziekten in Nederland onder controle raakten. Vanaf de jaren zestig kreeg het milieuonderzoek een belangrijke positie. Tegenwoordig doet het RIVM niet alleen onderzoek, maar verbindt het ook andere kennisinstituten met elkaar. Het belang hiervan is groot nu steeds meer uitvoerende taken bij marktpartijen komen te liggen. Het RIVM zorgt dat de overheid blijft beschikken over betrouwbare kennis als basis voor beleid en toezicht.