Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kennis- en Innovatiecentrum Kleinfruit van start

25 mrt 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

In 2008 lanceerden DLV Plant en PPO Fruitteelt samen het Kennis- en Informatiecentrum Kleinfruit (KICK) dat op de onderzoekslocatie in Randwijk is gevestigd. KICK heeft de ambitie om te komen tot een centrale kennisorganisatie voor de (houtig) kleinfruitsector met een sterke binding met het de praktijk en het wetenschappelijke onderzoek. Dit voorjaar worden de eerste proeven gestart op een perceel van circa 5.500 m2.

De demoâs en proeven richten zich op een groot aantal themaâs. In het eerste jaar gaat het onder andere om de weggroei van de jonge aanplant, substraatkeuze bij containerteelt, de bestrijding van de bramengalmijt, taksterfte bij rode bes door Eutypa en de bestrijding van vruchtrot- en meeldauwschimmels bij bessen. Tevens worden er diverse demo-objecten met de biologische teeltmethoden van houtig kleinfruit aangelegd. Naast een regenkapconstructie en een gesloten tunnel wordt ook een container- en recirculatieveld aangelegd, waarmee al het overtollige water opgevangen en eventueel gerecirculeerd kan gaan worden.

Naast proeven op de nieuwe praktijktuin zal KICK ook proeven 'op locatie' uit gaan voeren en zal het kenniscentrum de plaats worden voor kennisverspreiding via cursussen en open dagen. De officiële opening van KICK vindt plaats op 18 juni. Bezoekers kunnen dan uitgebreid kennis maken met de opzet van de proeven en de allereerste resultaten.