ABVAKABO FNV

Een loket voor AOW en aanvullende bijstand voor 65 plussers

Onze groep migranten vraagt al jaren aandacht voor de problematiek van de mensen met een onvolledige AOW. Vaak gaat het om mensen die migrant zijn en pas later in Nederland zijn komen wonen. Ongeveer 21.500 65-plussers hebben een onvolledige AOW-uitkering als ze met pensioen gaan. Een deel hiervan moet naar de bijstand voor een aanvullende uitkering. Maar veel ouderen doen dit niet en daarom heeft staatssecretaris Klijnsma geregeld dat de SVB voortaan ook de aanvullende uitkering betaalt. Door een loket te regelen wordt voorkomen dat deze groep ouderen de aanvullende uitkering misloopt.

Ook mogen 65-plussers die deels aanvullende bijstand hebben meer bijverdienen. Zij mogen namelijk een deel van hun extra inkomsten houden zonder dat dit meteen gekort wordt op hun aanvullende uitkering. De vrijlating geldt voor 25 % van de inkomsten met een maximum van EUR 184 per mand.

Ook krijgen mensen met een onvolledige AOW langer de tijd om te beslissen of zij dit tekort willen aanvullen. Via de zgn. inkoopregeling AOW kunnen zij hun AOW aanvullen. Met deze regeling kunnen zij extra AOW inkopen. Deze termijn is verlengd van 5 naar 10 jaar. Dat is goed nieuws, want veel mensen die het betreft - zij komen altijd uit het buitenland - kennen de regeling niet en komen daar vaak te laat achter.

De bedoeling is dat alle nieuwe regels op 1 januari 2010 ingaan. Voor onze groep migranten is dit een groot succes. Al sinds jaar en dag vragen zij aandacht voor de problematiek van de onvolledige AOW. Niet alles is nu opgelost maar dit is wel een goede stap in de richting. Een ding is zeker, als de groep migranten hier geen aandacht voor had gevraagd was het zover nog niet gekomen.