Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst zandsuppleties

Toespraak | 24-03-2009 | Den Haag | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Meebewegen met het water heeft de toekomst. Het is een belangrijke aanvulling van onze eerdere benadering van het opwerpen van dijken, dammen en duinen, die ons tegen het water beschermen.

Nu houden we het water niet meer alleen tegen, we geven het ook de ruimte. We zorgen dat het water kan wegstromen zonder dat het in het riool terechtkomt. We geven we ruimte aan de rivier. We richten onze kades zó in dat zij een veilige schuilplaats bieden aan vissen om te paaien, vogels om te broeden en planten om te groeien.

Zandsuppleties zijn een uitstekend voorbeeld van meebewegen met het water. Van bouwen met de natuur. Met zandsuppleties onderhouden we de kust op een manier die aansluit bij het natuurlijke systeem. Het is in mijn visie de beste aanpak om de kust duurzaam tegen de zee te beschermen. Bovendien is het de enige manier om de toenemende zandhonger van ons kustsysteem te stillen. We laten de kust heel natuurlijk meegroeien met de zeespiegel.

Zandsuppleties zullen een belangrijke rol spelen binnen het Deltaprogramma, waarmee we Nederland de komende eeuw aanpassen op de gevolgen van klimaatverandering. De hoeveelheid zand die wij opspuiten voor de kust, zou de komende eeuw wel eens met een factor 5 of meer kunnen toenemen.

Natuurlijk moeten we goed onderzoeken wat daarvan de gevolgen zijn. Daarom spreken we vandaag af dat ik vijf ton per jaar beschikbaar stel voor onderzoek naar de ecologische gevolgen van zandsuppleties. U gaat meepraten en meedenken over de besteding van dit geld. U belooft terughoudend te zijn met juridische procedures.

De samenwerkingsovereenkomst gaat niet alleen over een flexibele omgang met het water. Het gaat ook over een soepele omgang met elkaar. We verliezen veel als we onze energie steken in juridische procedures die een beslag leggen op onze tijd, geld en expertise. Deze denkkracht gaan we beter benutten door samen te onderzoeken hoe wij de zandsuppleties het best kunnen vormgeven.

U heeft hart voor de natuur en bent daarmee voor ons een goede partner. Meneer Ouwehand, mevrouw Woudstra, mevrouw Stolker, meneer Wouters: ik ben blij dat wij vandaag onze krachten bundelen.