Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


25.03.2009

Duitsers staan weer dierlijke vetten in diervoeder toe

De Duitse Bundestag is op vrijdag 20 maart jl. in meerderheid akkoord gegaan met een door de regering voorgestelde wijziging van de regelgeving inzake diervoeders en levensmiddelen. Onderdeel van deze wijziging is dat Duitsland zijn uitzonderingspositie in de EU verlaat en evenals andere EU-landen het gebruik van dierlijke vetten in mengvoeders bestemd voor varkens en pluimvee weer toestaat.

Experts van het Friedrich-Löffler-Institut (FLI) en het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) zijn evenals de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA van mening dat een dergelijke versoepeling van het totale vervoederingsverbod van de afgelopen jaren de bescherming van consumenten totaal niet in gevaar brengt. Vervoedering van dierlijke vetten aan herkauwers blijft voorlopig nog verboden.

Het wijzigingsvoorstel werd aangenomen met steun van de regeringscoalities (CDU/CSU en SPD) bij onthouding van stemmen van de liberale FDP en bij tegenstemmen van linkse (Die Linke) en groene (Bündnis 90/Die Grünen) partijen. De woordvoerder van CDU/CSU wees op de scheve verhoudingen die in de EU hebben gegolden en op het wetenschappelijke oordeel van het FLI, zijn collega van de FDP stelde zelfs dat 'het verstand eindelijk is teruggekeerd'.

Het betrokken Duitse bedrijfsleven, zoals vertegenwoordigd door het Deutsche Verband Tiernahrung e.v. (DVT) - brancheorganisatie voor de mengvoedersector - en de Servicegesellschaft Tierische Nebenprodukte mbH (STN) - brancheorganisatie van producenten van dierlijke vetten en eiwitten, begroeten het wijzigingsvoorstel als een stap in de goede richting. Volgens een persbericht van het DVT is de mengvoederbranche verheugd dat hierdoor een enorm concurrentienadeel voor hun bedrijven ten opzichte van hun EU-branchegenoten is weggenomen. Ook het laatste restant van het gewraakte verbod dient echter te worden opgeheven.

Het is nog niet bekend met ingang van welke datum de aangenomen versoepeling van het vervoederingsverbod in werking treedt.

Nadere informatie treft u aan op de site van de Duitse Bundestag: www.bundestag.de.