Inspectie voor de Gezondheidszorg


Vervolgonderzoek naar terugdringing separaties

Nieuwsbericht, 25 maart 2009

In 2009 gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het separeerbeleid binnen de Geestelijke Gezondheidszorg verder onderzoeken. Zij gaat instellingen vragen welke plannen zij hebben om het aantal separaties te verminderen. Op basis van de antwoorden krijgen veertig instellingen dit jaar een bezoek van de inspecteur.

De Geestelijke Gezondheidszorg heeft de laatste jaren al veel goede initiatieven laten zien om separeren terug te dringen. De ambities zijn groot. Zo kwam in de publiciteit dat een grote instelling zich als doel stelt om het aantal separaties over drie jaar tot nul te hebben teruggebracht.

De inspectie deed in 2008 onderzoek naar de praktijk van het separeren in Nederland. Aanleiding voor dit onderzoek waren signalen dat patiënten bij hun opname soms onnodig in de psychiatrische opnameafdeling worden gesepareerd. Uit het onderzoek bleek dat een derde van de onderzochte opnameafdelingen van psychiatrische zorginstellingen actief bezig was om het separeren van patiënten zo veel mogelijk te voorkómen. Een derde van de bezochte opnameafdelingen deed wel mee aan de landelijke aanpak maar moest zich toch meer inspannen om verdere verbeteringen te bereiken.

De inspectie blijft de resultaten van alle inspanningen volgen en gaat passende maatregelen vragen aan duidelijke achterblijvers. Eind 2009 worden de bevindingen van het vervolgonderzoek gepubliceerd.