Gemeente De Ronde Venen


Realisatie Centrum Jeugd en Gezin met fusiegemeenten

Gemeente De Ronde Venen gaat samenwerken met Abcoude, Breukelen en Loenen om een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te realiseren. Iedere gemeente in Nederland heeft de taak om voor 2011 een CJG te ontwikkelen. Het college van B&W besloot dinsdag 24 maart om de voorbereidingen voor dit centrum op te pakken met Abcoude, Breukelen en Loenen.

Alle gemeenten moeten voor 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. Het voornaamste doel van een CJG is om een laagdrempelig inlooppunt (loket) te realiseren waar (aanstaande) ouders/ opvoeders, kinderen, jongeren en professionele hulpverleners terecht kunnen voor informatie over opvoeding en opgroeien. Het CJG moet vroegtijdige opgroei- en opvoedproblemen signaleren en snel gecoördineerd hulp kunnen bieden. De wethouders van de vier gemeenten willen de voorbereidingen voor een CJG graag gezamenlijk oppakken. Daarnaast wordt er ook samengewerkt in provinciaal verband en met de samenwerkende gemeenten Utrecht-West.

In een gezamenlijke notitie is aangegeven hoe de samenwerking ingevuld kan worden en de diverse vormen van samenwerking op elkaar afgestemd kunnen worden. Daarbij wordt het onderscheid gemaakt tussen gezamenlijke taken en de taken die lokaal ingevuld gaan worden. Daarnaast gaan de gemeenten een startnotitie opstellen, een startconferentie organiseren voor alle betrokken partijen en een plan van aanpak maken. De besluitvorming rondom de realisering van het fysieke loket wordt overgelaten aan de raad van de nieuwe gemeente.