Vlaamse Overheid

jongeren in actie tegen klimaatverandering

Klas Zero Emissie brengt kinderen en jongeren in actie tegen klimaatverandering

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 25 maart 2009
Vandaag brachten een Vlaamse en Waalse klas het eerste bezoek aan Klas Zero Emissie (CZE). Deze tentoonstelling met pedagogische ateliers is een project van de International Polar Foundation (IPF) met steun van de Franse en Vlaamse Gemeenschap. CZE richt zich tot kinderen en jongeren tussen 10 en 18 jaar. Via deze tentoonstelling wil het IPF kinderen en jongeren en hun leraren informeren over de realiteit van de klimaatverandering en hen ertoe aanzetten om nu meteen actie te ondernemen om het tij te keren.

Minister van Onderwijs Vandenbroucke: "Met het Prinses Elisabeth Antarcticastation als uitgangspunt zal deze tentoonstelling kinderen en jongeren vast en zeker fascineren. Daarom heb ik niet geaarzeld dit project te steunen met 200.000 euro. Klas Zero Emissie kan zowel de belangstelling voor duurzame ontwikkeling als voor wetenschappen aanwakkeren. Dat doen we ook met de aangepaste vakoverschrijdende eindtermen die meer aandacht besteden aan duurzame ontwikkeling. Daarnaast dragen we in het onderwijs ons steentje bij aan het oplossen van de klimaatproblematiek met de bouw van 24 passiefscholen en andere maatregelen om het energieverbruik in de scholen te verminderen."

Klas Zero Emissie speelt zich af in vier themaruimten: klimaatverandering, de poolstreken, wetenschappen & poolexpedities en duurzame ontwikkeling. Het programma en de animatie van het atelier werden gerealiseerd in samenwerking met de vzw's Green en Kréativa. Trouw aan haar educatieve opdracht, wil de IPF de jongere generaties en hun leraren via de CZE-tentoonstelling informeren over de realiteit van de klimaatverandering en hen ertoe aanzetten om nu meteen actie te ondernemen om het tij te keren.

De pedagogische middelen in elke ruimte (3D-puzzels van Arctica en Antarctica, foto's van de poolgebieden, wetenschappelijke experimenten, multimedia-animaties, films, spellen, ...) geven de leerlingen meer inzicht in de verschillende aspecten van de klimaatverandering. Tijdens ludieke experimenten en interactieve spellen kruipen de leerlingen in de huid van een poolreiziger en leren ze hoe belangrijk het is om op een duurzame manier te gaan leven.

Om het bezoek aan de tentoonstelling voor te bereiden en daarna in de klas verder te bespreken, kunnen de leraren gebruik maken van didactisch materiaal dat op het internet beschikbaar is en ontvangen ze ter plaatse een educatieve kit met 6 dossiers, 1 cd-rom, 1 poster en een doe-boekje. De workshops (duur: ½ dag) zijn gratis toegankelijk voor alle Belgische scholen na inschrijving.

Meer informatie over de Klas Zero Emissie vindt u op www.educapoles.org en www.antarcticstation.org

Hogeresolutiebeelden van het pedagogisch atelier en de eerste klasbezoeken zijn voor de media gratis beschikbaar op de IPF website: www.press.polarfoundation.org.
Gelieve Lise Johnson te contacteren voor toegang tot deze fototheek (02 543 06 98).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be