GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Meerderheid Europarlement geeft auto-industrie een blanco cheque

Straatsburg, 25 maart 2009 - Een meerderheid van het Europees Parlement besloot vandaag dat de Europese Unie flink geld moet pompen in haar auto-industrie. De Groenen stelden voor om alleen geld beschikbaar te stellen op voorwaarde dat de auto-industrie haar milieuprestaties flink verbetert. Dat voorstel kon helaas niet op een meerderheid rekenen.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg hebben de Sociaal-Democraten, de Christen-Democraten en de Liberalen vandaag een ongezonde dosis kortzichtigheid aan de dag gelegd. Die fracties stemden ervoor om de auto-industrie een zak geld te geven zonder er strenge duurzaamheidseisen aan te verbinden.

"De autosector is niet alleen door de economische crisis in slecht vaarwater terecht gekomen. De sector had al een structurele overproductie. Bovendien hebben de meeste autofabrikanten het zelf nagelaten om in milieuvriendelijke technieken te investeren. Daardoor lopen ze nu achter de feiten aan. De maatregelen waar het Europarlement vandaag voor stemde bieden nu juist geen antwoord op die structurele problemen", aldus Buitenweg.

GroenLinks is ervan overtuigd dat we de economische en ecologische crises niet los van elkaar kunnen zien. Om de economie er weer bovenop te helpen moeten we investeren in groene sectoren. We hebben een Green Deal nodig. In de autosector is een enorm potentieel aan groene banen, om dat te benutten moet je autofabrikanten dwingen in innovatie te investeren.

Buitenweg "Een blanco cheque geven is natuurlijk geen oplossing. We moeten geen oude vergankelijke technieken subsidiëren. In plaats daarvan moeten we ervoor zorgen dat autofabrikanten per direct in innovatie gaan investeren. Zo maak je de sector toekomstbestendig. Dan bewijs je de miljoenen Europeanen die in de auto-industrie werken pas echt een dienst."

GroenLinks stemde uiteindelijk tegen de resolutie, omdat die het verbeteren van de milieuprestaties niet als voorwaarde stelt voor het verkrijgen van publiek geld.


-----------------------