Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil Vlaamse aanvullende zorgverzekering (25/03/09)

De N-VA is bezorgd over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Uit onderzoek van senator Louis Ide blijkt dat de ereloon- en kamersupplementen in Franstalig België de pan uitswingen en op die manier in belangrijke mate bijdragen tot de duurdere gezondheidsfactuur. Ook de premies van hospitalisatieverzekeringen ontsnappen niet aan die evolutie. Daarom pleit de N-VA voor een Vlaamse aanvullende zorgverzekering. Daarmee leggen we de basis voor een Vlaamse sociale zekerheid die wél betaalbaar is, aldus Ide.

Hoewel de overheid 35,6 miljard euro of 10,3% van het BNP aan gezondheidszorg besteedt, staat de patiënt zelf in voor 9,9 miljard euro op jaarbasis of 932 euro! Bijna 1 op 2 mensen weten zich gedekt door een particuliere ziekteverzekering om die bijkomende kosten te dekken. Maar ook daar knelt het schoentje want premies voor die hospitalisatiepolissen worden steeds duurder.

De huidige meerderheid blijft prutsen in de marge en weet zelfs geen consensus te vinden over minimale reparatiewetgeving. Daarom gooit de N-VA het over een totaal andere boeg en stelt de partij bij monde van dokter Louis Ide een realistisch voorstel voor: de Vlaamse Aanvullende Zorgverzekering.

Voortbouwend op de bestaande zorgverzekering - die de toetssteen heeft doorstaan van Franstalige juridische procedures tot en met het Europese Hof van Justitie ontwikkelde Louis Ide een uitgewerkt voorstel dat de medische kosten dekt tot op het niveau van tweepersoonskamers.

De Vlaamse Aanvullende Zorgverzekering kan aangeboden worden door ziekenfondsen en private verzekeraars en vervangt de dure hospitalisatieverzekeringen. Naargelang de budgettaire mogelijkheden kan én moet de Vlaamse overheid deze factuur verder verlichten en onder het bedrag van 100 euro per Vlaming kunnen brengen. Daarmee spaart de burger een bom geld uit als hij zelf instaat voor die verzekering.

Het blijft nog altijd mogelijk om een hospitalisatieverzekering af te sluiten voor medische zorg tot op het niveau van éénpersoonskamers. Maar dan moeten de verzekeraars hun premies aanpassen in functie van de lagere supplementen in Vlaanderen want daar gedragen de artsen en ziekenhuizen zich wel verantwoordelijk, aldus Louis Ide.

Meer info:

* www.n-va.be/hospitalisatieverzekeringen
* www.n-va.be/hospitalisatieverzekeringensamenvatting
* www.n-va.be/kamersupplementen

* www.n-va.be/ereloonsupplementen

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be