Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Gelden te beschikking stellen voor het saneren van de nertshouderijen

25 maart 2009 - kamerstuk

Juridische Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der

Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

TRCJZ/2009/801 25 maart 2009

onderwerp bijlagen

Gelden ter beschikking stellen voor het saneren van de nertshouderijen Geachte Voorzitter,

In de regeling van werkzaamheden van de Tweede Kamer van 3 maart jl. heeft het lid Koopmans (CDA) gevraagd om een gezamenlijke brief van de minister van Financiën en de minister van LNV waarin wordt aangegeven of het kabinet middelen ter beschikking wil stellen voor het mogelijk saneren van de nertsenhouderij. In deze brief reageer ik mede namens de minister van Financiën op deze vraag.

In het algemeen is het kabinet van mening dat indien het initiatief wordt genomen tot een wetsvoorstel, de indieners zelf dienen aan te geven hoe het voorstel kan worden gefinan- cierd. In het voorstel van wet van de leden Van Velzen (SP) en Waalkens (PvdA) houdende een verbod op de pelsdierhouderij, is geen compensatie- of schadevergoedingsregeling voor de sector opgenomen. In plaats daarvan is gekozen voor een overgangstermijn van
10 jaar. In deze periode zouden pelsdierhouders de tijd hebben hun gedane investeringen terug te verdienen.

Aangezien het initiatiefwetsvoorstel niet voorziet in een financiële schadevergoedings- regeling, is het aan de initiatiefnemers zelf om aan te geven of en hoe een eventuele vergoedingsregeling in het wetsvoorstel dient te worden gefinancierd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --