Siemens

Persbericht

0903.175

Den Haag, woensdag 25 maart 2009

Siemens Sinamics S110: één assige low-cost servo-omvormer

Met de Sinamics S110 verruimt Siemens haar aandrijffamilie met een éénassige aandrijving in het vermogensbereik van 0,12 tot 90 kW. De AC-servo-omvormer is speciaal bedoeld voor eenvoudige positioneertoepassingen met synchrone en asynchrone motoren. Naast een uitgebreide mogelijkheid aan positioneerfuncties beschikt de aandrijving ook over standaard en geavanceerde geïntegreerde veiligheidsfuncties. De aandrijving is momenteel leverbaar met Profibus- of CAN Open-interface. De Sinamics S110 is eenvoudig aan te sturen vanuit een Simatic S7 PLC, maar ook geschikt voor andere besturingen of standalone applicaties.

De Sinamics S110 is geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Hij kan worden gebruikt voor eenvoudige pick&place- of bezorgingstaken, of worden gecombineerd met ronde indexeertafels. De omvormer is ook geschikt voor robots, voor toevoersystemen in druk- en papiermachines of voor uitwerpers in spuitgietmachines. Andere toepassingsmogelijkheden zijn werktuigpositionering in bewerkingsstations of positioneertaken in de wind- en zonnetechnologie.
De aandrijffunctionaliteit en de intelligentie van de S110 zijn gebaseerd op de nieuw ontwikkelde Control Unit CU305. Deze is leverbaar met poorten voor Profibus DP of CAN Open. Hierdoor kan de éénassige omvormer snel en flexibel worden geïntegreerd in de Simatic S7 besturing en kan hij ook in het kader van retrofitprojecten probleemloos worden geïntegreerd in bestaande besturingen. Voor de bediening en de diagnose op het apparaat zelf kan men de control unit uitbreiden met een Basic Operator Panel (BOP). De power modules van het type PM340 hebben dezelfde constructie als de bestaande reeks Sinamics S120 AC-/AC en zijn dus compatibel op het vlak van de opbouw en de aansluitmogelijkheden. Dit laat transparante oplossingen toe en kan leiden tot minder reserve-onderdelen. De power modules zijn in de uitvoering blocksize (framesizes FSA tot FSF) leverbaar in een vermogensgamma van 0,12 tot 90 kW en geschikt voor aansluiting op ge- en ongeaarde netten.

Eén van de belangrijkste functies van de Sinamics S110 is de geïntegreerde basispositioneerder (EPos). Klassieke positioneerfuncties, zoals relatieve en absolute verplaatsing met een vrij-instelbare snelheid en versnelling, kunnen dus net zo snel worden gerealiseerd als de complexe functies vliegend positioneren of vliegend refereren. De gebruiker kan tot 16 vrij programmeerbare regels opslaan in de aandrijving. Deze regels kunnen worden samengevoegd tot een programma. De posities, snelheden en andere bewegingsparameters kunnen altijd en zelfs tijdens een beweging worden ingesteld. De ingebouwde bewaking van posities, sleepafstand en stilstand geeft tijdig eventuele overschrijdingen en storingen aan en draagt dus in belangrijke mate bij tot de hoge bedrijfszekerheid van de machine.

De enkelvoudige servo heeft zowel de standaard als de uitgebreide geïntegreerde veiligheidsfuncties van de Sinamics familie. Deze voldoen aan de vereisten van Categorie 3 overeenkomstig EN 954-1 en aan Safety Integrated Level 2 overeenkomstig EN 61508. Op die manier kan men norm-compatibele veiligheidsconcepten zeer eenvoudig, low-cost en zonder bijkomend schakelwerk realiseren. De Safety-functies worden aangestuurd via drie veilige ingangen en een veilige uitgang (klemmen), die on board zijn aangebracht. Ook is aansturing via Profisafe over Profibus mogelijk. De encoder van de Siemens 1FK7 en 1FT7 servomotor kan via Drive CLiQ worden aangesloten op de S110. De encoders van andere servo- en asynchrone motoren kan men aansluiten op de HTL/TTL- en SSI-ingang, die standaard aanwezig is op de CU305.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Drive Technologies, Douwe Wagenaar
Tel: (070) 333 3329
E-mail: douwe.wagenaar@siemens.com
Internet: www.siemens.nl

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo