Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Sectormodel Arbocatalogus detailhandel en winkelambachten

In samenwerking met vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties in de detailhandel en ambachten is een sectormodel Arbocatalogus tot stand gekomen. Dit sectormodel Arbocatalogus is beschikbaar voor werkgevers- en werknemersorganisaties ter ondersteuning van de branchespecifieke catalogi en behandelt drie brancheoverstijgende arbeidsrisicoâs;
1. fysieke belasting (hoofdstuk 2);

2. bedrijfshulpverlening (hoofdstuk 3);

3. agressie & geweld (hoofdstuk 4).

Het sectormodel Arbocatalogus ondersteunt werkgevers en werknemersorganisaties in de vorm van praktische oplossingen voor de (veiligheids- en gezondheids) problemen waar zij in de praktijk mee te maken hebben en geeft handvatten voor een werkbare invulling van wettelijke arbo- verplichtingen- en voorschriften in de detailhandel en winkelambachten.

Controle door Arbeidinspectie
De Arbeidsinspectie is gevraagd het sectormodel na te lopen om te voorkomen dat als branches letterlijk (onderdelen van) de catalogus overnemen, zij op deze onderdelen door de Arbeidsinspectie afzonderlijk worden gecorrigeerd. Het sectormodel ligt dus niet ter toetsing voor! Uiterlijk medio april geeft de Arbeidsinspectie een reactie. Indien zich daardoor wijzigingen voordoen, worden deze in het sectormodel doorgevoerd.

Wees op tijd met de subsidieaanvraag
Tot 1 oktober 2009 kunnen branches en sectoren een subsidie krijgen van ⬠50.000 euro van het ministerie van SZW voor Arbocatalogi. Voorwaarden zijn dat er minimaal 2 risicoâs zijn beschreven, dat de catalogus in overeenstemming met sociale partners tot stand is gekomen en dat de Arbeidsinspectie haar goedkeuring heeft gegeven. Dit betekent dat branches al in de 4e week van juli hun arbocatalogus ter toetsing en goedkeuring moeten voorleggen aan de Arbeidsinspectie. De behandeltermijn van de Arbeidsinspectie is maximaal 10 weken.

Meer informatie over het aanvragen van de subsidie vindt u op de website van de Stichting van de Arbeid.

Online arbocatalogus
MKB-Nederland en de AWVN bieden sectoren, brancheorganisaties en bedrijven de mogelijkheid voor een online arbocatalogus. Meer informatie vindt u op www.DeArbocatalogus.nl