Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen spreekt met Braziliaanse collega over mondiale financiële crisis

24 mrt 2009 | Nederland en Brazilië zullen nauw blijven samenwerken in de mondiale aanpak van de financiële crisis. Dat werd vandaag nog eens bevestigd in een gesprek dat minister Verhagen had met zijn Braziliaanse collega Amorim.

"Nederland en Brazilië hebben dezelfde uitgangspunten als het gaat om een effectieve aanpak van de financiële crisis. Onze beide landen zijn overtuigd van het nut van een gecoördineerde internationale oplossing. Daarnaast zien we het grote belang voor onze economieën van het wereldwijd voorkomen van protectionistische maatregelen" zegt Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Onderwerpen van gesprek waren onder meer de voorbereiding van de G-20 van begin april. Dit is de vergadering van de twintig grootste economieën van de wereld waar ook Nederland voor is uitgenodigd. Op deze top in London zal gepraat worden over de hervormingen van de internationale financiële instellingen en herstel van de financiële stabiliteit.

Beide ministers waren het er tevens over eens dat het IMF over voldoende financiële middelen moet kunnen beschikken. Alleen op die manier kunnen landen die het meeste last hebben van de financiële crisis, afdoende ondersteund worden. Tenslotte blijven beide ministers zich hardmaken voor het vlottrekken van de DOHA-onderhandelingen met als doel de arme landen te integreren in de wereldeconomie.

Nederland en Brazilië zijn beide open economieën die voor een groot deel afhankelijk zijn van internationale handel. Het bevorderen van vrije wereldhandel blijft dan ook een belangrijk aandachtspunt voor beide landen.

Meer informatie


* Wat zijn de DOHA-onderhandelingen? Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl