Gemeente Ubbergen


Ubbergen
Persberichten

Ontwikkelingen bouwprojecten Ubbergen

De gemeente Ubbergen heeft vanaf 2006 verscheidene bouwprojecten onderhanden. Belangrijke partner daarbij is Oosterpoort, waarmee de gemeente in 2004 een convenant heeft afgesloten. De ontwikkelingen in de woningmarkt zijn momenteel turbulent. Reden om de stand van zaken weer eens goed in beeld te brengen.
Deze stand van zaken is onlangs in een besloten raadsvergadering gepresenteerd. Deze presentatie is binnenkort te bekijken op de website van de gemeente.

Te onderscheiden zijn het bouwen van scholen, voorzieningen en woningbouw. De voorbereiding van de bouw van de Havo Notre Dame des Anges in Ubbergen ligt op koers. Dit geldt ook voor de nieuwbouw van de Monnikskap bij het Dominicuscollege in Nijmegen en de nieuwe lokalen van de Maartensschool. Verwacht wordt dat de concrete bouw in september 2009 start. Ook de bouw van de school en het MFA in Kekerdom op de huidige schoollocatie zit in een stroomversnelling. De zorgboerderij in Erlecom bevindt zich intussen in de planontwikkelfase.

Afgeronde projecten in Beek zijn: het Kulturhus (2006), de brandweerkazerne/ gemeentewerf (2008) en de woningbouwprojecten Vijverbeek, 1e fase Lindehof, Waterstraat en Sprengenbeek (behoudens het appartementencomplex dat in aanbouw is). De woningbouwprojecten in Ubbergen (Thilman Werenbertszstraat), Leuth (Spieringshof), de Meerberg in Berg en Dal, de 2e fase van de Lindehof en de 1e fase van de Geest staan in de startblokken.

In Ooij zijn nieuwe sportvelden aangelegd en er wordt momenteel hard gewerkt aan de accommodaties voor SVO en de verenigingen. De voorbereiding van de 1e fase van de woningbouw Ooijse Graaf is nagenoeg afgerond. Een knelpunt is de milieuvergunning van het bedrijf Réomie, waardoor het project enige vertraging heeft opgelopen. Er vindt intensief overleg plaats met de provincie en met Réomie om dit probleem op te lossen. De ontwikkelingen op de woningmarkt kunnen leiden tot enige aanpassingen van het plan.

In Leuth zijn enkele belangrijke ontwikkelingen van belang, nl. de verplaatsing van de sportvelden naar het terrein van v.d. Hengel ten behoeve van woningbouw op de huidige sportvelden in combinatie met de herstructurering van de Pastoor van Tielstraat. Tevens is er een plan om op het zwembadterrein een voorzieningencomplex + basisschool te realiseren.

Ook in Leuth zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt van invloed op de verdere planontwikkeling. Tevens speelt de financiële armslag van Oosterpoort een rol. Om die reden wordt momenteel kritisch naar de plannen gekeken, wat kan leiden tot aanpassingen en fasering van de uitvoering. Hierover zal binnen afzienbare tijd meer informatie beschikbaar komen. De aanpassing van de plannen hebben, voor zover nu is te overzien, geen gevolgen voor de geplande nieuwbouw van de scholen in Kekerdom en Leuth.

Naast de genoemde projecten zijn er ontwikkelingen in Kekerdom: herstructurering Jan Arntzstraat, het bibliotheekgebouw in Beek, Jong Nederland in Ooij en een aantal particuliere initiatieven waaronder de landgoederen in Leuth.