Gemeente Vlaardingen


Gemeente werkt aan duurzame gebouwen

25 maart 2009

Het college zet zich in het kader van de klimaatverandering in om daar waar mogelijk energie te besparen of te kiezen voor duurzame energie. Dat geldt ook voor het beheer van de gemeentelijke gebouwen.

Het college heeft laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het energiegebruik in deze gebouwen te verminderen.

Er is gekeken naar maatregelen als zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en groene daken voor de gemeentelijke kantoorgebouwen, maar ook andere panden die in bezit zijn van de gemeente zoals diverse sportaccommodaties en wijkcentra.

Het treffen van dit soort maatregelen brengt kosten met zich mee. Deze kosten kunnen echter veelal terugverdiend worden door de lagere energiekosten. De gemeente heeft een selectie gemaakt van 10 gebouwen waaraan op korte termijn groot onderhoud nodig is. De gemeente zal de uitkomsten van het onderzoek betrekken bij de planning voor onderhoud en verbouwingen aan de gemeentelijke panden. Voordat er definitief voor maatregelen voor een gebouw gekozen kan worden, is eerst per gebouw een technisch onderzoek noodzakelijk

Gemeentelijk klimaatbeleid
Het onderzoek past binnen het gemeentelijk klimaatbeleid dat zich richt op een reductie van 40 procent van CO2 in 2025 ten opzichte van 1990. De gemeente wil dat bereiken door bewoners en ondernemers te stimuleren te werken aan CO2-reductie maar ook door zelf te werken aan een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie.

Daarnaast is Wethouder Robberegt van milieu de bestuurlijke trekker van een regionaal project voor energiebesparing in gemeentelijke gebouwen.