Commissariaat voor de Media

25 maart 2009

Boete voor Llink

Het Commissariaat voor de Media heeft omroepvereniging LLiNK een boete opgelegd van ⬠107.500,-. De omroep is voor de ledenwerving in zee gegaan met een derde partij en heeft die partij daarbij onevenredig bevoordeeld.

Tijdens een accountantscontrole van het Commissariaat in november 2008 kwam een contract aan het licht dat de omroep heeft afgesloten met een bedrijf dat voor de omroep de wervingscampagne organiseert. De inhoud van de overeenkomst is zodanig dat er geen sprake is van normaal economisch handelen door de omroep. Het bedrijf waarmee de overeenkomst is aangegaan wordt, als LLiNK op 1 april 150.000 leden heeft, een hoge return on investment in het vooruitzicht gesteld. Het Commissariaat is van oordeel dat LLiNK hiermee dienstbaar wordt aan winst door derden. Bovendien leidt de overeenkomst tot een aanzienlijke schuld van LLiNK aan de derde partij, zodat de omroep voor zijn voortbestaan afhankelijk wordt van die partij. Ook dit beschouwt het Commissariaat niet als normaal economisch handelen van een publieke omroep. Verder heeft LLiNK zich al tijdens de ledenwerfcampagne dienstbaar getoond aan de derde partij, door deze gelegenheid te geven zijn commerciële diensten onder de aandacht van het publiek te brengen.

Het Commissariaat concludeert dat de samenwerking met de derde partij in strijd is met het beginsel van non-commercialiteit, dat uitgangspunt moet zijn bij al het handelen van een publieke omroep. De handelwijze van LLiNK wordt aangemerkt als een zeer ernstige overtreding, waaraan het Commissariaat een sanctie verbindt van ⬠107.500,-.


* Download bijbehorend besluit
Zie het origineel