SGP


24 - 03 - 09 | "Calvinistische aanpak" van de crisis

SGP over Europese top: "calvinistische aanpak" van de crisis

De economische en financiele crisis bewijst opnieuw dat in Europa nationale gevoelens en reflexen het winnen van de Europese gedachte. Ieder land zoekt in eerste instantie het beste voor de eigen mensen. Wat dat betreft staan we na de Europese top van vorige week weer met beide benen op de grond.
Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij in het Kamerdebat over de Europese top. Hij verklaarde verder zich nog het best thuis te voelen bij de benadering van de Duitse bondskanselier Merkel: geen snelle geldsmijterij, maar een striktere regulering van de financiele sector en het vasthouden aan de sociale markteconomie. Een "calvinistische aanpak", aldus Van der Staaij, een accent op de eigen verantwoordelijkheid.
De SGP ging ook nog in op de geplande antiracismeconferentie in Geneve. Van der Staaij heeft al in een vroeg stadium aangedrongen op een boycot door Nederland en Europa van deze conferentie omdat die, net als de vorige, weer zal uitdraaien op een eenzijdige en onterechte veroordeling van Israel.

________________________________________

Europese top
24 maart 2009
Van der Staaij

Geen geldsmijterij
In tijden van crisis en grote druk kunnen heel verschillende partijen in elkaars armen worden gedreven. Belangentegenstellingen worden overwonnen om die ene grote dreiging gezamenlijk te keren. Op Europees niveau zien we helaas een andere tendens. Ieder land zoekt hoe zij het beste kan overleven in de crisistijd; protectionistische maatregelen worden niet geschuwd. Inderdaad, in nood leer je je vrienden kennen. In die zin biedt de crisis een leerzame kijk op de inhoud en diepte van de Europese eenwording. Laten we maar met beide benen op de grond blijven. Het is niet voor niets dat het accent momenteel volstrekt ligt op de Europese Raad van regeringsleiders en niet op de Europese commissie.

Voorzitter. De top stond uiteraard vooral in het teken van de aanpak van de crisis. Mijn fractie staat een bezonnen aanpak voor. Geen snelle geldsmijterij om de economie aan te blazen. Wél een striktere overheidsregulering van de financiële sector. Daarbij voelde ik mij ook erg aangesproken door de bijdrage van Bondskanselier Merkel. Zij pleitte helder voor een sociale markteconomie, maar weigerde alle troep op te ruimen die bedrijven zelf hebben gemaakt. Een accent dus op eigen verantwoordelijkheid. Noem het maar een calvinistische aanpak.

Voorzitter. Mijn fractie heeft met instemming kennisgenomen van de beoogde versterking van het toezicht op de financiële sector. De hoofdlijnen daarvoor zullen in juni 2009 worden vastgelegd. Daarover zullen wij t.z.t. verder spreken. Positief waren wij ook over de expliciete aandacht voor de grote problemen van de Oost-Europese landen.

Symboolpolitiek?
Daarnaast is er een extra stimuleringspakket afgesproken ter waarde van 5 miljard euro ten behoeve van energieprojecten, breedbandinternet op het platteland en dergelijke. Nederland krijgt daarvan een paar honderd miljoen ten behoeve van CO2-opslag en windenergienetwerken op de Noordzee. Ongetwijfeld prachtige projecten, maar dit zijn dit nu de projecten die de economie het meest stimuleren en de meeste werkgelegenheid opleveren? Ik kan mij het niet indenken. Deze projecten hebben een heel duurzaam gezicht, maar zijn geen maatregelen die direct bijdragen aan het terugdringen van de crisis. We zullen eerlijk moeten erkennen, dat als hetzelfde geld gestopt wordt in stimuleringsmaatregelen ten behoeve van bijvoorbeeld de metaal- of auto-industrie, het rendement en de positieve effecten veel groter zijn, als we letten op werkgelegenheid en multipliereffecten. Is hier derhalve niet sprake van symboolpolitiek? Waarom is hierop ingezet?

Durban
Mijn fractie waardeert het dat opnieuw in kritische zin is gesproken over de racismeconferentie Durban 2. Wij waarderen ook de stevige opstelling van minister Verhagen hierin. Wanneer hakken wij hierover echter de knoop door? Is deze conferentie inmiddels niet zo besmet en geïnfecteerd door antisemitische gevoelens, dat wij hier simpelweg gewoon niet meer bij willen zijn, ook al wordt er nog iets gewijzigd in het slotdocument? Wat betreft de SGP-fractie wordt Nederland â en liefst de gehele EU â niet gezien op deze conferentie. Mijn fractie wil in ieder geval tijdig worden ingelicht door de minister over zijn besluit, zodat wij niet voor voldongen feiten komen te staan.

Arbeidsparticipatie
Nederland kreeg vanuit Europa expliciet één aanbeveling, namelijk het verhogen van de arbeidsparticipatie van vrouwen. Ik veronderstel, dat de premier hierop helder heeft geantwoord, dat dit een bij uitstek nationale verantwoordelijkheid betreft. De EU gaat niet over onze moeders!

Dank u wel