Provincie Limburg

Persberichten

Stads- en plattelandskinderen ruilen van leefomgeving Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en IVN

Provincie Limburg subsidieert met 690.000 euro het project Nationaal Landschap Zuid-Limburg op de kaart

Het project Nationaal Landschap Zuid-Limburg op de kaart moet burgers, bedrijfsleven en overheden bewust en enthousiast maken voor het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Hoofddoel van het project is om het Nationaal Landschap Zuid Limburg de komende vier jaar communicatief en educatief te ontsluiten. Hiervoor worden allerlei deelprojecten en activiteiten opgestart en producten ontwikkeld.

Er worden diverse lespakketten ontwikkeld voor lagere en middelbare scholen. Denk aan een uitwisseling tussen leerlingen van stad- en plattelandsscholen, zodat zij op deze manier het dagelijks leven in en buiten de stad kunnen beleven. Daarnaast wil men de plaatselijke bevolking, bedrijfsleven en overheden betrekken door workshops, excursies en symposia. Voor het publiek komen er betere informatievoorzieningen en betere bebording en worden landschapsgidsen opgeleid. Ook komen er natuurbelevingsprogrammas. Deze deelprojecten zorgen samen voor een sterkere uitstraling en belevingswaarde van het landschap in Zuid-Limburg. Gemeenten die voorop lopen en al bezig zijn met landschapsontwikkelingsplannen en de uitvoering ervan zullen aan andere partijen concreet in het veld laten zien hoe zij het aanpakken. Binnen het project wordt bovendien geprobeerd om nieuwe partijen (zoals LLTB, gemeenten, burgers, waterschap e.d.) en initiatieven binnen het Nationaal Landschap Zuid-Limburg te verbinden.

Het IVN Consulentschap Limburg, dat bijdraagt aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving, is trekker van het project dat vier jaar zal duren.

De Provincie Limburg heeft besloten om een projectsubsidie te verlenen van 690.000,-. Nationaal Landschap Zuid-Limburg op de kaart is een project waarin diverse andere partijen actief mee doen, zoals IKL (stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg), Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie) Maastricht en regio, VVV Zuid Limburg en de Provincie Limburg.

25-3-2009 12:20