Gemeente Baarn

Vragenhalfuurtje Gemeenteraad

Voor het vragenhalfuurtje tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond 25 maart (aanvang 20.00 uur / kantine Gemeentewerf - Drakenburgerweg 21) zijn vragen ingediend door de VVD-fractie - over de verkeerssituatie bij de spoorwegovergang Stationsweg - Lt. Gen. van Heutszlaan; en door de fractie van de BOP - over planvorming rond restauratie van het Cantonspark en de Wintertuin.

Vragen van de VVD-fractie over de verkeerssituatie bij de spoorwegovergang Stationsweg - Lt.Gen. van Heutszlaan

Geacht college,

Mijn fractie heeft naar aanleiding van de nieuw ontstane situatie bij de spoorwegovergang Stationsweg- Generaal van Heutzslaan een aantal vragen. Naar aanleiding van de huidige inrichting van de overweg, waarbij de middengeleider aan de kant van de van Heutzslaan is verdwenen, is er een situatie ontstaan die tot gevaarlijke situaties kan en zal gaan leiden.

Zoals u bekend zal zijn is het linksaf slaan richting de Generaal vanaf de Stationsweg verboden. Hier is op een afstand van ongeveer 100 meter een drietal borden geplaatst met de aangegeven rijrichting als mede een geel bord met daarop een tekst verboden linksaf te slaan. In het verleden is meer dan eens gebleken dat hier geen acht op wordt geslagen. Daarom de volgende vragen:


1) Is uw college op de hoogte van de nieuwe verkeersituatie?
2) Is uw college van mening dat het hier een veilige situatie betreft?
3) Kan uw college aangeven welke maatregelen er getroffen kunnen worden om deze situatie veiliger te maken.

Frans Luiten
Fractievoorzitter VVD

Vragen van de fractie van de BOP over de planvorming rond restauratie van het Cantonspark inclusief de Wintertuin

Zonder enige vorm van overdrijving mag de voormalige hortus, het Cantonspark, gerekend worden tot een van de significante parels van de gemeente Baarn. Op de website van de Stichting Vrienden van het Cantonspark (www.cantonspark.nl) staat ondermeer over het park te lezen: 'Het Cantonspark is tussen 1905 en 1915 aangelegd als particuliere overtuin van de in de Villa Canton woonachtige oud-planter August Janssen. In 1920 werd het park de botanische tuin van de Utrechtse Universiteit, ten dienste van onderzoek en onderwijs in de Plantkunde. In 1987 werd het park overgedragen aan de gemeente Baarn voor één gulden, onder voorwaarde dat de gemeente de bijzondere meerwaarde van het park zou beschermen en uitbouwen. Het park werd openbaar, maar met beperkingen, die te maken hadden met deze opzet. Begin negentiger jaren verschenen de Vrienden van het Cantonspark op het toneel, vanaf 1993 als Stichting met als doelstelling de bijzondere botanische waarde van het park te promoten, en het park samen met de gemeente Baarn te beheren en uit te bouwen.'

Momenteel wordt het voortbestaan van de centraal in het park gelegen Wintertuin ernstig bedreigd. Ook de staat van onderhoud waarin de in het park gelegen kunstwerken verkeren laat veel te wensen over. De een kleine honderd jaar geleden gebouwde monumentale plantenkas wordt thans gebezigd als tentoonstellings-/verkoopruimte voor een antiquair (Palm Court Galleries). Het wegwerken van achterstallig onderhoud in casu renovatie c.q. restauratie van de Wintertuin dient op korte termijn plaats te vinden om te voorkomen dat de staat waarin het rijksmonument verkeert nog verder zal verslechteren.

In het collegevoorstel (nummer 09RV000011, maart 2009) wordt een viertal varianten genoemd als mogelijke oplossingen voor het gerezen probleem:


1. uitvoeren van achterstallig onderhoud met in een later stadium renovatie en restauratie;

2. renovatie en restauratie ten laste van de algemene reserve;
3. verkoop met restauratie- en instandhoudingsplicht;
4. renovatie en restauratie met kostendrager.

Naar onze mening vallen de varianten 3 en 4 direct af. Met betrekking tot variant drie kan worden opgemerkt dat de voormalige hortus behoort tot het cultureel erfgoed van Baarn. De historische tuin dient als zodanig in publiek bezit te blijven. In variant vier wordt de mogelijkheid geopperd een deel van het Cantonspark te bebouwen met vier blokken van twee woningen. Die optie is wat ons betreft geen optie.

Blijven over de varianten genoemd onder de ounten 1 en 2. Uit gemeentelijk onderzoek is gebleken dat er geen aanspraak gemaakt kan worden op bekende subsidieregelingen. Wij gaan er gemakshalve van uit dat die informatie klopt. Een en ander houdt in dat de gemeente Baarn zelf zal moeten zoeken naar dekkingsmogelijkheden van de kosten die herstel van plantenkas met zich mee zullen brengen of op zoek moet gaan naar partner die bereid is deze kosten voor zijn rekening te nemen. In het betreffende raadsvoorstel wordt uitgegaan van een renovatie c.q. restauratie die gemeten naar het prijspeil van 2004 voor het restauratieplan van architect Brinkman een bedrag vraagt van
1.200.000,00 en gemeten naar de opgave van architect Bak een bedrag van 3.278.000,00.

In het collegevoorstel wordt niet gesproken over de toekomstige gebruiksfunctie van de Wintertuin. Kennelijk wordt ervan uitgegaan dat er sprake kan zijn van een soortgelijk gebruik als waar momenteel sprake van is. Naar de mening van deskundigen is zulk gebruik onnatuurlijk en heeft het juist ook bijgedragen tot de slechte staat waarin de Wintertuin momenteel verkeert.

Toen in 1920 de botanische tuin in het bezit kwam van de Universiteit van Utrecht kenden de Wintertuin en het park andere gebruiksfuncties De website van de Stichting Vrienden van het Cantonspark zegt hierover: 'De hoofdstructuur van het park bleef gehandhaafd, maar er werd een omvangrijke systeemtuin aangelegd in de strook aan de zuidkant van de vijver, met voor elke plantenfamilie een eigen perk. In de zuidpunt van het park werd een zgn. Pinetum aangelegd, waar vnl. coniferen werden geplant. In Systeemtuin en Pinetum bereidden in de loop van vele decennia duizenden studenten in plantkunde en pharmacie hun tentamens voor. Op verschillende plaatsen van het park kwamen kassen, met hun eigen bewoners: mediterrane en vleesetende planten, Orchideeën en Lathyrussen. Rond de laatste twee groepen werden soms landelijke tentoonstellingen of aparte dagen georganiseerd. In de Wintertuin werd het assortiment tropische planten uitgebreid, met een aantal economisch belangrijke soorten als bananen en koffiestruiken, maar tevens werd er een omvangrijke verzameling Bromeliaceae aangelegd, die in zijn tijd de grootste ter wereld was. Het zijn planten uit Zuid amerika, het bijzondere aandachtsgebied van de systematische plantkunde in Utrecht.'

Naar onze mening dient het Cantonspark (inclusief de Wintertuin) zoveel als mogelijk te worden teruggebracht in een staat zoals hierboven beschreven. Het unieke karakter van het Cantonspark zal nog meer dan thans al het geval is tot uiting komen. Wij realiseren ons dat de urgentie vooral ligt bij het behoud van de Wintertuin. De met Drukkerij Bakker en met Palm Court Galleries (al dan niet indirect) gesloten (huur-)overeenkomsten dienen op zo kort mogelijke termijn te worden ontbonden. Vervolgens zal een restauratieplan moeten worden opgesteld dat ertoe moet dienen de Wintertuin naar aard en functie terug te brengen in de een staat zoals hierboven beschreven.

Toekomstvisie Cantonspark
Aan het Cantonspark zal een recreatieve én educatieve functie moeten worden toegekend. De gerestaureerde plantenkas zal in hoofdzaak plaats moeten bieden aan bijzondere plantensoorten. Samen met de gerenoveerde botanische tuin kan zij tevens dienen als een (open) expositieruimte waar ook lokale kunstenaars van gebruik kunnen maken. Ook een samenwerkingsverband met bijvoorbeeld het Haagse museum 'Beelden aan Zee' moet worden onderzocht.

Als kostendrager zal binnen het Cantonspark gezocht moeten worden naar mogelijkheden als het creëren van een 'theehuis' (met een beperkte horeca- en ontvangstbestemming). Aan het park zal een semi-openbare status moeten worden toegekend. Donateurs van de Stichting Vrienden van het Cantonspark kennen binnen de gestelde openingstijden vrije toegang. Overigens wordt aan bezoekers een nader vast te stellen toegangsbedrag gevraagd. Een dergelijke recreatieve/museale functie brengt met zich mee dat er tijdens de openingstijden van het park steeds toezicht zal zijn binnen het park. Toekomstige activiteiten welke plaatsvinden in het Cantonspark en/of de Wintertuin zullen met name in de weekeinden en gedurende de avonduren een zo min mogelijke aanslag mogen plegen op de rond het park gelegen parkeermogelijkheden.

Beheersvorm
In overleg met de Stichting Vrienden van het Cantonspark en anderen (o.a. 'Mooi Baarn') zal gezocht moeten worden naar een realistische beheersvorm van het park en de daarin aanwezige bebouwingen en kunstwerken. Uitgangspunt moet zijn dat het rijksmonument in gemeentelijk bezit blijft en de (beperkte) openbaarheid gewaarborgd blijft. Gesprekken met de heer Blokzijl van het Bomencentrum Baarn over de toekomst van het Cantonspark maken duidelijk dat men van die zijde zeer geïnteresseerd is om te participeren in het geheel. Het Cantonspark vormt immers een vrijwel natuurlijke schakel met het Bomencentrum. (Te denken valt over een langdurige pachtovereenkomst waarin een symbolische jaarlijkse pachtsom is opgenomen met daaraan gekoppeld een restauratie-, onderhouds- en instandhoudingsplicht.) De Stichting Vrienden van het Cantonspark zal een belangrijke rol blijven spelen bij het beheer van het Cantonspark.
Vanzelfsprekend zullen ook de aan- en omwonenden van het Cantonspark betrokken worden bij de planvorming.

Opdracht aan het college
Wij stellen voor het college de opdracht te geven om op korte termijn in overleg te treden met betrokken partijen (Vrienden van het Cantonspark, Bomencentrum, Mooi Baarn en om- en aanwonenden) en vervolgens met spoed (in elk geval voor het zomerreces van 2009) te komen met een raadsvoorstel dat zicht biedt op herstel van het Cantonspark en de zich daarin bevindende gebouwen en kunstwerken in het licht van de hierboven geschetste richting.

Kees Koudstaal
Fractievoorzitter BOP