Gemeente Overbetuwe


College vraagt bezwarencommissie opnieuw om advies over FPC De Lingeburght
---

3 maart 2009 ontving het College van B&W het advies van de bezwarencommissie over de ingediende bezwaarschriften tegen de verleende binnenplanse vrijstelling en bouwvergunning voor Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) De Lingeburght. Het College heeft dit advies bestudeerd en wil graag over een aantal punten nog meer duidelijkheid krijgen van de bezwarencommissie. Het advies van de commissie geeft het College namelijk geen antwoord op de vraag of de commissie tot hetzelfde advies zou zijn gekomen indien de commissie kennis had genomen van de uitspraak van de voorzieningenrechter in deze kwestie. Ook is het voor het College niet duidelijk of de commissie eveneens tot dit advies zou zijn gekomen indien er sprake is van een aanvraag (mede) gebaseerd op het gebruik van de kliniek door anderen dan jeugdige tbs-ers, bijvoorbeeld volwassen tbs-ers. Het College heeft daarom nader advies aan de bezwarencommissie gevraagd, teneinde helderheid te verkrijgen over de hiervoor genoemde punten.

Vervolg van procedure

Zodra de bezwarencommissie het nader advies heeft gegeven, zal het College een besluit nemen over het vervolg van de procedure. Daarbij wil het College de gemeenteraad een podium bieden om zich over het proces uit te laten. Afhankelijk van de aard van het advies van de bezwarencommissie en het daarop volgende collegebesluit kan dat in een wensen en bedenkingen procedure of anderszins.

Het College heeft de raad voorgesteld om voordat een dergelijk traject wordt doorlopen, een informatiebijeenkomst te houden waarbij deskundigen van justitie en de OGH/Rooyse Wissel de raad kunnen informeren hoe de tender tot stand is gekomen, hoe de vraag naar ter zake doende justitiële plaatsen (TBS en/of PIJ) thans is en wat de grondslag van de nieuwbouw ten behoeve de kliniek is. Gebleken is namelijk dat daar veel onduidelijkheden over bestaan.

Na deze procedures moet het College binnen zijn mandaat tot een besluit komen betreffende de bouwaanvraag.
Het College heeft daarbij de verwachting uitgesproken dat het uiteindelijk de Raad van State is die het eindoordeel zal moeten geven.

Achtergrond: eerste advies bezwarencommissie

In het eerste advies van de bezwarencommissie staat dat de commissie van mening is dat het gebruik als FPC past binnen de bestemming âbijzondere doeleindenâ. De ommuring past volgens de commissie echter niet binnen de bouwregels van het geldende bestemmingsplan. De bouwvergunning had volgens de commissie dus niet verleend kunnen worden zonder eerst een vrijstelling ex artikel 19 WRO voor de muur te verlenen. De bezwarencommissie adviseerde dan ook om de ontvankelijke bezwaarschriften gegrond te verklaren en het bestreden besluit (verlening van bouwvergunning) te herroepen.
De commissie merkt op dat het College de artikel 19 WRO-procedure alsnog kan volgen en kan betrekken bij de hernieuwde beslissing op de aanvraag.