Groen!

Groen! actieplan voor nanotechnologie

Datum
25/03/2009

Auteur
Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

Als Vlaanderen zich wil profileren als toekomstgerichte kennisregio, dan moet het een actieplan voor nanotechnologie uitwerken. Groen! heeft hiervoor een resolutievoorstel opgesteld dat vandaag zal worden goedgekeurd door het Vlaams parlement.

Nanotechnologie heeft fantastische toepassingsmogelijkheden en zal onze samenleving nog indringender veranderen dan bij de introductie van microtechnologie. Het is de technologie van de materie op zéér kleine schaal: een nanometer is een miljoenste van een millimeter of een duizendste van een micrometer. Op dit niveau blijkt de materie nieuwe fysische, biologische en chemische eigenschappen te vertonen die ze op grotere schaal - zelfs op microniveau - niet vertoont. Hierdoor ontstaan revolutionair nieuwe toepassingen in zowat alle geledingen van de samenleving, van dagelijkse producten als cosmetica en tandpasta, over nieuwe "slimme" textielsoorten, ultra stevige roestbestendige coatings tot minuscule supercomputers. Het gaat ook om levensreddende mogelijkheden, zoals medicijnen (nanolichaampjes) tegen kankercellen of nanotechnologische zintuigen die directe communicatie tussen hersenen en computers tot stand brengen.

Maar er is ook waakzaamheid geboden. Vooral het gebruik van nanomaterialen in voedingsproducten en gewone gebruiksartikelen waarmee mensen dagelijks in contact komen (tandpasta, schoenspray,...) is niet vrij van risico. Wetenschappers waarschuwen voor de mogelijke gezondheidsimpact bij het inademen van nanodeeltjes, die door hun kleine omvang makkelijk doordringen tot het lichaamsweefsel. Er zijn ook indicaties dat nanodeeltjes door de huid dringen en in het lymfenstelsel of de bloedstroom terechtkomen of bij inname door de darmwand dringen. Een voorbeeld: titaniumdioxidedeeltjes, nu reeds gebruikt in vb. zonnecrèmes en haarconditioners, zijn op gewone schaal ongevaarlijk, maar blijken op nanoniveau bij inademing kankerverwekkend te zijn. Ook kunnen nanomaterialen die in de omgeving vrijkomen leiden tot een totaal nieuwe vorm van milieuvervuiling. Zo kunnen nanozilverionen, gebruikt in vb. kleren, pleisters en voedselverpakking, in de natuur nuttige bacteriën en schimmels afbreken en kwetsbare ecosystemen verstoren.

"We mogen de nalatigheden die destijds bij de ongebreidelde introductie van vb. asbest of niet-ioniserende straling werden gemaakt, niet herhalen. Vanaf het prille begin moet rekening gehouden worden met mogelijke schadelijke effecten en deze moeten vanaf de conceptfase van nieuwe nanotechnologieën en -materialen zo veel mogelijk worden beperkt," zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

Precies daarom nam Groen! het initiatief om samen met de meerderheidspartijen en N-VA een resolutievoorstel in te dienen dat de regering oproept om een Vlaams Actieplan Nanotechnologie te lanceren. Hiermee moet steun gegeven worden aan het onderzoek op het vlak van nanowetenschappen in Vlaanderen en het valoriseren van deze expertise op internationaal vlak. De regering moet ook een kader schetsen voor de voorwaarden voor een veilige ontwikkeling en gebruik van nanotechnologie, waar bij steeds de ethische en sociale implicaties voor ogen gehouden worden. De indieners maken ook de uitdrukkelijke keuze om vanuit de Vlaamse overheid enkel vredelievende toepassingen van nanotechnologie te steunen.

"Nanotechnologie is een feit. Daarom moeten we onze onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven steunen om toonaangevend te worden bij de ecologisch en maatschappelijk verantwoorde ontwikkeling van de talloze zinvolle en weldadige toepassingen ervan," zegt Eloi Glorieux (Groen!).

Contact: Eloi Glorieux -