Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Aanpak Muiderpoortgebied

25 maart 2009

Aantrekkelijker én levendiger. Die uitstraling moeten het Muiderpoortstation en omgeving in de toekomst krijgen, vinden de bestuurders van de Amsterdamse stadsdelen Zeeburg en Oost - Watergraafsmeer. Er komen drie toekomstscenario's voor het stationsgebied en omgeving, waarvoor bewoners, ondernemers en plannenmakers nu ideeën gaan ontwikkelen.Nog vóór de zomervakantie In juni a.s. moeten de scenario's klaar zijn; in het najaar wordt een keuze gemaakt uit de mogelijkheden.

De stadsdeelraad van Zeeburg gaf gisteravond als laatste goedkeuring aan een voorstel over de opzet van de planontwikkeling voor het Muiderpoortstation en omgeving. Een week eerder stemde de stadsdeelraad van Oost - Watergraafsmeer in met de opzet, die staat beschreven in het Startdocument Ontwikkeling Muiderpoortgebied e.o. Naast de beide stadsdelen zijn de Nederlandse Spoorwegen, de woningcorporaties de Alliantie Amsterdam, Ymere, Eigen Haard en Startgoed Amsterdam bv partners in het project. Ze werken samen met o.a. ProRail, GVB, de Centrale Stad en de Stadsregio Amsterdam. .

Plannen maken

Bewoners, ondernemers en deskundigen gaan vanaf 30 maart a..s.aan de slag om plannen voor het Muiderpoortstation en omgeving te bedenken. Opwaardering is het trefwoord. Want nu wordt het Muiderpoortgebied ervaren als onaantrekkelijk, de omgeving van het station als sociaal onveilig, onoverzichtelijk. Daarmee worden de spoortaluds bedoeld, de onderdoorgangen; eigenlijk de hele openbare ruimte rondom het station. Dat moet beter, veel beter, vinden velen. En dat kàn ook.

De groep bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties uit beide stadsdelen gaan zich buigen over de vraag: hoe zou het anders kunnen? En: welke kansen en mogelijkheden biedt het Muiderpoortgebied met het oog op de oostwaartse uitbreiding van de stad en met de ontwikkeling van de toeristische centrumfuncties die zich steeds verder naar andere delen van de stad uitstrekken.

De toekomstscenario's zullen in vier ateliers worden ontwikkeld; de bewoners en ondernemers uit de meedenkgroep, helpen daarbij. De resultaten van al het denkwerk worden in juni a.s. gepresenteerd op een bijeenkomst voor alle bewoners en ondernemers uit de buurt; dus nog voordat er een besluit wordt genomen. Op de bijeenkomst kan iedereen op de verschillende scenario's reageren. De reacties worden verwerkt, een voorkeursvariant gekozen.. De voorkeursvariant, tezamen met de overige varianten, gaat dan ter beoordeling naar de stadsdeelbesturen van Zeeburg en Oost - Watergraafsmeer. De variant die uiteindelijk wordt gekozen, wordt gebruikt om een stedenbouwkundig plan voor het Muiderpoortstation en omgeving op te stellen.

Start eind dit jaar

Als het aan de portefeuillehouders Sharona Ceha, Germaine Princen en (Oost - Watergraafsmeer) en Nico Papineau Salm (Zeeburg) ligt, wordt hopelijk eind dit jaar een begin gemaakt met het opknappen van het gebied; daarbij denken ze aan b.v. de onderdoorgangen. Ze zijn verheugd dat de stadsdelen, samen met alle partners, nu voortvarend aan de slag kunnen. Optimistisch zijn ze over de uitkomst: "wij hopen dat we, op de manier waarop we nu met de partners samenwerken, de problematiek nu serieus kunnen aanpakken. Het Muiderpoortgebied biedt vele kansen; opwaardering is belangrijk voor de stimulering van de stadsvernieuwing in de omliggende wijken. Het gebied is één van de dragers van die ontwikkeling", aldus de portefeuillehouders Ceha, Princen en Salm.

Informatie

Wie nadere informatie wil over de ontwikkelingen in het Muiderpoortgebied kan mailen naar de projectsecretaris Marije Gordijn.(m.gordijn@zeeburg.amsterdam.nl). Klik hier voor meer informatie over de startnotitie. De informatie is te vinden onder punt 11 Startnotitie Muiderpoortstation.
Reageer

Op deze pagina

Plannen maken
Start eind dit jaar
Informatie

---