Arbeidsmigranten vanaf nu per gemeente inzichtelijk

25/03/2009 14:01

SKIA

SKIA komt met een online register voor overzicht van huisvesting van arbeidsmigranten

Boxtel, 25 maart 2009 - SKIA, Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling, introduceert per 1 april 2009 een online register waarin per woonplaats alle volgens SKIA-normen goedgekeurde huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten zijn opgenomen. In het register is per huisvestingslocatie aangegeven hoeveel mensen maximaal op deze locatie gehuisvest kunnen worden. Tevens is per locatie een telefoonnummer vermeld van de werkgever die 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is. Dit laatste is met name van belang bij calamiteiten, zoals brand. Gemeenten die in hun beleid de SKIA-certificering verplicht stellen, weten aan de hand van het register waar de bonafide werkgevers hun werknemers huisvesten. Als gevolg daarvan kunnen zij hun handhavingscapaciteit richten op malafide praktijken, waarmee onder meer op doelmatige wijze illegale (over)bewoning wordt aangepakt.

Gemeenten kunnen met een inlogcode in het register opzoeken waar er in de gemeente arbeidsmigranten gehuisvest zijn. Werkgevers die arbeidsmigranten huisvesten en opgenomen willen worden in het register, worden eerst door een onafhankelijke certificerende instelling gecontroleerd op goed werkgeverschap. Daarbij wordt gelet op aspecten als zorgverzekering, sociale en medische begeleiding, het verstrekken van loonstroken, 24-uurs bereikbaarheid en reële kosten voor de huisvesting. Dit alles om uitbuiting te voorkomen. Nadat de werkgever is goedgekeurd, worden alle huisvestingslocaties van deze werkgever geïnspecteerd op het maximaal aantal bewoners, brandveiligheid, sanitaire voorzieningen, orde, netheid, hygiëne, etc. Goedgekeurde werkgevers worden vervolgens opgenomen in het online register 'werkgevers' en goedgekeurde huisvestingslocaties in het 'huisvestingsregister'.

Inmiddels hebben meer dan 18 gemeenten de SKIA-certificering opgenomen in hun beleid, waardoor er duidelijke richtlijnen zijn voor huisvesting van arbeidsmigranten. "Doordat in de Gemeente Basis Administratie veelal alleen de arbeidsmigranten die langer dan vier maanden in Nederland verblijven zijn opgenomen, voorziet het register in een grote behoefte voor gemeenten", aldus Frans Suijkerbuijk, adviseur Volkshuisvesting bij de gemeente Bergen op Zoom. "Met het register hebben gemeenten eindelijk een praktisch, meetbaar en controleerbaar instrument in handen waarmee wanpraktijken met betrekking tot arbeidsmigranten aan banden kunnen worden gelegd", aldus Anneke Miedema, directeur van de SKIA. "Wij zijn ervan overtuigd dat als gemeenten de SKIA-certificering verplicht stellen in hun huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten, de overlast beperkt zal blijven tot hinder veroorzaakt door malafide ondernemingen."





http://www.skia-eu.com