Afzet, omzet en marktaandeel Cehave Landbouwbelang groeien in 2008

25/03/2009 14:02

Coöperatie Cehave Landbouwbelang ua

Bijna EUR 4 miljoen winstuitkering voor leden coöperatie

VEGHEL, 25 maart 2009


- Het jaar 2008 had voor de coöperatieve onderneming Cehave Landbouwbelang twee gezichten. De onderneming realiseerde een stijging in afzet, omzet en marktaandeel. De resultaatontwikkeling stond echter onder druk in de tweede helft van het jaar. Het nettoresultaat bedroeg EUR 10,1 miljoen. De onderneming keert hiervan bijna EUR 4 miljoen uit aan de leden.

Stijging afzet en omzet

In afzet mengvoer (exclusief droge bijproducten) groeide de totale Cehave Landbouwbelang groep met ruim 6%. Qua mengvoerafzet inclusief droge bijproducten groeide de totale groep zelfs met ruim 11%. Alle bedrijfsonderdelen, met uitzondering van Voeders België, droegen bij aan de volumestijging. De omzet groeide van EUR 959 miljoen in 2007 naar EUR 1,2 miljard in 2008 (+25%).

Resultaatontwikkeling

Het bedrijfsresultaat bedroeg in 2008 EUR 18,4 miljoen (2007: 24,6 miljoen) en het nettoresultaat kwam uit op EUR 10,1 miljoen (2007: EUR 14,8 miljoen). De daling van het resultaat in vergelijking met 2007 wordt deels veroorzaakt door te lage marges op de verkoop van eieren in België, de verkoop van Flandrex en sterke valutadalingen in Hongarije en Polen als gevolg van de financiële crisis. Ook de sterke schommelingen van de grondstofprijzen in 2008 drukten het resultaat.

Autonome groei

De onderneming ontwikkelde zich in 2008 onder andere door autonome groei. Door schaalvergroting bij bestaande klanten en door nieuwe klanten groeide het marktaandeel en nam de voerafzet toe. In totaal is de mengvoerafzet van de groep in 2008 met 6% gestegen naar 2,7 miljoen ton. In Nederland nam de mengvoerafzet toe met 9% naar 1,8 miljoen ton. Agerland realiseerde samen met Agrarische Unie een afzetstijging in de markt van meststoffen en zaai- en pootgoed, mede dankzij hun tailormade meststoffen en een zelfontwikkeld mengsel voor een vanggewas na snijmaïs.

Groei door acquisities

Cehave Landbouwbelang groeide in 2008 ook door overnames. Dochterbedrijf Abemec -

dealer van landbouwmachines - heeft begin 2008 Mechanisatie Geldermalsen aan haar portfolio toegevoegd. In Polen nam de onderneming het mengvoerbedrijf Janra over. Verder nam Cehave Landbouwbelang in 2008 de helft van de aandelen in het Duitse Bongardt GmbH over (verwerking van co-producten uit de levensmiddelenindustrie voor toepassing in diervoeders).

Coöperatief dividend

Cehave Landbouwbelang keert van het nettoresultaat over 2008 bijna EUR 4 miljoen uit aan de leden van de coöperatie. Voeders Nederland keerde daarnaast over 2008 eerder al een prijscorrectie van in totaal EUR 6,6 miljoen aan haar klanten uit.

Financiële positie

In de eerste helft van 2008 hebben de sterk stijgende grondstofprijzen en de daarmee in lijn stijgende verkoopprijzen van de eindproducten geleid tot een forse toename van het werkkapitaal. In de tweede helft van het jaar had de dalende markttendens een matigende invloed op het werkkapitaal. De cashflow uit operationele activiteiten is door de resultaat- en werkkapitaalontwikkeling EUR 4,7 miljoen positief. De solvabiliteit is gestegen naar 52,6% (2007: 50,1%). Cehave Landbouwbelang wist in 2008 haar langlopende schulden verder te verminderen naar een niveau van EUR 5 miljoen. De kortlopende schulden daalden licht tot EUR 142 miljoen.

Innovaties en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Cehave Landbouwbelang werkt continu aan innovaties voor haar klanten, met als doel

waarde toe te voegen op het boerenerf, de bedrijfsontwikkeling van haar klanten te stimuleren en duurzaam te bouwen aan de toekomst. Voorbeelden van innovatieve concepten zijn bijvoorbeeld Air Line(R) 2.0, een varkensvoerconcept dat zorgt voor minder fosfaat en stikstof in de mest. MelkNavigator, een adviesmodule waarmee melkveehouders effectief kunnen sturen op een hogere melkproductie. En Aromabiotic(R), een natuurlijke veevoedercomponent die een positief effect heeft op het dier en zijn darmflora (diergezondheid). Bij melkvee heeft Aromabiotic(R) een beschermende werking tegen het ontstaan van mastitis (uierontsteking).

Verwachting 2009

De grondstofprijzen schommelden het afgelopen jaar zeer. Hoe de grondstofprijzen zich het komende jaar zullen ontwikkelen is niet te voorspellen. Mede daarom doet Cehave Landbouwbelang geen voorspelling over de financiële resultaten 2009. De onderneming verwacht haar marktaandeel verder te vergroten, onder andere door toepassing van de eigen kennis over diervoeding, diergezondheid, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en zaai- en pootgoed in overgenomen bedrijven. De acquisitie van Pannomill mengvoeders in Hongarije wordt binnen enkele weken naar verwachting afgerond. Ook de voortgaande introductie van vernieuwende concepten draagt bij aan de verdere versterking van de marktpositie.





http://www.cehave.com