Gemeente Beverwijk


Succesvolle acties tijdens week Nederland Schoon

Om het probleem van zwerfafval onder de aandacht te brengen organiseerde ReinUnie in samenwerking met de gemeente Beverwijk op zes basisscholen in Beverwijk een actie op Landelijke Opschoondag. Wethouder M. Dijkshoorn gaf vrijdag 20 maart 2009 om ongeveer 10.00 uur op basisschool Het Kompas in Beverwijk het startschot voor de actie. 's Middag deed hij hetzelfde op basisschool De Sleutelbloem in Beverwijk. Verder vonden op de Zevensprong, 't Kraaienest, Wilgeroos (Beverwijk) en de Vrijheit (Wijk aan Zee) soortgelijke acties plaats.

Leerlingen van groep 8 kregen voorafgaand aan de actie een les over zwerfaval. Centraal stond de belangrijkheid van het opruimen en het voorkomen van zwerfafval. In de les werd op speelse manier duidelijk gemaakt dat zwerfafval slecht is voor het milieu. Na deze les van ReinUnie gingen de kinderen, met prikkers, handschoenen en vuilniszaken naar buiten om de omgeving rondom de school van zwerfafval te ontdoen. De kinderen van groep 5 van basisschool De Sleutelbloem gingen aan het werk om het Máximahof en omgeving op te fleuren.

Actie Breestraat
Verder werd tijdens de weekmarkt geprobeerd de Beverwijkers bewuster te maken van de gevolgen van zwerfafval. Hiervoor huurde de wijkgroep twee acteurs in die passanten op de Breestraat aanspraken met vragen over zwerfafval. Uit deze gesprekken konden liedjes ontstaan, begeleid door een muziekinstrument. De acteurs leefden zich bijvoorbeeld in in het zwerfafval en bezongen hoe het als blikje voelt om op straat gegooid te worden of zij brachten een ode aan iemand die iets in de vuilnisbak gooit.