Gemeente Twenterand


Overzicht moties en amendementen 2008
Controlerende rol gemeenteraad Twenterand versterken

De controlerende rol van de gemeenteraad versterken. Dat is het doel van een overzicht van alle moties en amendementen die in 2008 door de gemeenteraad zijn ingediend. Het is de eerste keer dat een dergelijk overzicht is gemaakt. Burgemeester Koetje benadrukt als voorzitter van raad en college nut en noodzaak van het overzicht: "Het overzicht laat zien of en zo ja, in welke mate het college moties en amendementen van de raad heeft moeten uitvoeren. Het overzicht vergroot zowel bij raad als college het inzicht in elkaars rol."

42% aangenomen
Uit dit overzicht blijkt dat in 2008 in totaal 25 moties, 31 amendementen en 1 initiatiefvoorstel zijn ingediend. Hiervan is tijdens de behandeling in de raadsvergaderingen 42% aangenomen (door middel van stemming in de raad) of overgenomen (door het college). Van deze aangenomen en overgenomen moties en amendementen is 63% afgerond, 25% gepland en 13% in uitvoering.

Motie, amendement, initiatiefvoorstel
Het overzicht gaat over moties, amendementen en een initiatiefvoorstel, dit zijn allen instrumenten van de raad, maar wat betekenen die termen nou? Een motie is een wens van de raad over de manier waarop een (raads)voorstel uitgevoerd moet worden. Een amendement is een concreet voorstel van de raad om een raadsbesluit te wijzigen. Een initiatiefvoorstel is een voorstel vanuit de raad om een onderwerp ter bespreking op de raadsagenda te krijgen.