Gemeente Alkmaar


Reizigers waarderen stadsvervoer Alkmaar met hoogste score

Alkmaar, 25 maart 2009

Het stadsvervoer binnen Alkmaar komt als beste uit de bus, zo blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2008. Dit onderzoek betreft de waardering van reizigers van hun ritten in bus, tram, metro, boot en regionale trein. In Alkmaar gaat het om de busritten. Met een gemiddeld cijfer van 7,8 scoort Alkmaar het hoogst onder de middelgrote steden. Landelijk gezien geven reizigers het stadsvervoer een gemiddeld cijfer van 7,2.

In Alkmaar maakt 22% van de inwoners vanaf 18 jaar regelmatig gebruik van de bus. De grootste gebruikersgroepen zijn jongeren tussen de 18 en 29 jaar (36%) en ouderen van 70 jaar en ouder (30%). Voor het onderzoek `OV-Klantenbarometer' kregen reizigers 32 vragen voorgelegd over verschillende aspecten van een busrit. Deze aspecten varieerden van tarief en het vinden van een zitplaats, tot informatieverstrekking en sociale veiligheid. In 2007 scoorde het Alkmaarse stadsvervoer nog een 7,2. Een 7,8 is een hoge score onder de middelgrote steden. Een gemiddelde waardering van 7,5 levert Leeuwarden een tweede plek op.

Investeren in kwaliteit

"Ik ben erg blij met deze waardering van de Alkmaarse busreizigers. De gemeente vindt de kwaliteit van het stadsvervoer erg belangrijk en investeert daar ook in. Dit werpt blijkbaar zijn vruchten af", aldus Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer en Vervoer. "Ook in de toekomst blijven we in het stadsvervoer investeren. Niet alleen wordt met Bus-on-Line een optimale busverbinding gerealiseerd van de westkant van Alkmaar naar Heerhugowaard. Ook worden de nodige praktische aanpassingen gedaan. Zo worden bushaltes eind 2009 verhoogd, zodat het voor ouderen of personen met bijvoorbeeld een kinderwagen, gemakkelijker is om in de bus te stappen. Daarnaast opent de gemeente in juni twee P&R-terreinen in de Bergermeer en Oudorp. Hier kunnen mensen hun auto parkeren en met de bus verder reizen naar het centrum of de kust."

Resultaten
De resultaten van de OV-Klantenbarometer 2008 zijn te vinden op www.kpvv.nl/ovmonitors en op www.ov-klantenbarometer.info.

25 maart 2009