Gemeente Alkmaar


Gemeente sluit verzekering af voor Alkmaarse vrijwilligers

Alkmaar, 25 maart 2009

Vrijwilligers van sportclubs, kerken, verenigingen en andere vrijwilligersorganisaties zijn met ingang van 1 april verzekerd tegen risico's die samenhangen met hun vrijwilligerswerk. Het college van burgemeester en wethouders stemde afgelopen dinsdag in met een collectieve verzekering waarmee alle Alkmaarse vrijwilligers automatisch en kosteloos verzekerd zijn.

Automatisch verzekerd

Het verzekeringspakket, dat de gemeente met ingang van 1 april 2009 heeft afgesloten bij assurantiemakelaar Raetsheren Van Orden, omvat onder meer een ongevallenverzekering, een aansprakelijkheids- en een rechtsbijstandverzekering. Het pakket geldt automatisch voor iedereen die voor of binnen een organisatie onverplicht en onbetaald werk verricht ten behoeve van anderen. Er is geen administratie of registratie nodig. Ook zijn er voor de vrijwilliger geen kosten aan verbonden.

Hans Meijer, vrijwilligersbeleid: "Dagelijks zetten honderden mensen zich vrijwillig en onbetaald in voor een sportvereniging, muziekclub of wijkcentrum. Als gemeente willen we zuinig zijn op deze kanjers en het belangrijke werk dat zij doen voor de stad. Met een goede verzekering voorkom je dat vrijwilligers met lege handen staan wanneer hen iets overkomt tijdens de uitvoering van hun vrijwilligerswerk".

Secundaire dekking

Het verzekeringspakket biedt een zogenaamde secundaire dekking. Dit betekent dat als er ook dekking is bij reeds bestaande - door de vrijwilligersorganisatie zelf afgesloten verzekeringen - die verzekering eerst voor het vergoeden van de schade benaderd moet worden. Organisaties dienen zelf te beoordelen of de dekking van het door de gemeente aangeboden pakket voldoende is.

Veel vrijwilligers onverzekerd

Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd. In 2008 is hieraan in de Tweede Kamer aandacht besteed. Dit heeft tot resultaat gehad dat alle gemeenten vanaf 2009 een bijdrage van het Rijk ontvangen om voor de vrijwilligers in hun gemeente een verzekeringspakket af te sluiten dat de risico's van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekt.

Meer informatie

Alle bij de gemeente bekende vrijwilligersorganisaties worden per brief geïnformeerd over de nieuwe verzekering. Vrijwilligers kunnen voor meer informatie ook terecht op www.alkmaar.nl of op www.rhvo.nl of bellen met het klantcontactcentrum van de gemeente Alkmaar: tel. 072-548 8888

25 maart 2009